Irlandzkie ciasto z bombą samochodową
Irlandzkie ciasto z bombą samochodową wymaga około 2 godzin i 10 minut od początku do końca. Ten deser ma 825 kalorii , 5 g białka i 37 g tłuszczu na porcję. Za 2,03 USD za porcję ten przepis pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 8 osobom. Jest to dość niedrogi przepis dla fanów europejskiej kuchni. Mieszanka irlandzkiego likieru śmietankowego, mieszanki ciasta waniliowego, irlandzkiego piwa stout i garść innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. 425 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Jest idealny na ul. dzień patryka . Jest dostarczany przez Allrecipes. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 24% , to danie jest raczej złe. Wypróbuj irlandzkie ciasteczka z bombą samochodową , irlandzkie babeczki z bombą samochodową i babeczki z bombą samochodową , aby poznać podobne przepisy.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Nasmaruj tłuszczem i mąką 2 9-calowe formy do ciasta.
Ciasto przełóż do dużej miski do miksowania.
Wlej wodę do miarki na 2 szklanki i dodaj tyle irlandzkiej whisky, aby w sumie otrzymać 1 1/3 szklanki płynu (około 10 1/2 łyżek stołowych). Zarezerwuj pozostałą whisky. Ubij mieszaninę whisky i wody, oleju roślinnego i jajek mikserem elektrycznym na niskiej prędkości, aż masa ciasta zostanie zwilżona; zwiększ prędkość do średniej i ubijaj, aż ciasto będzie gładkie, około 2 minut.
Ciasto wlać do przygotowanych foremek.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasta staną się złotobrązowe, a wykałaczka wbita w środek ciasta będzie czysta, około 25 do 30 minut.
Podczas gdy ciasto się piecze, wlej pozostałą irlandzką whisky (około 1 1/2 łyżki stołowej) do rondla, dodaj 1/4 szklanki masła i 1/2 szklanki cukru. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści; gotować aż lekko zgęstnieje, około 5 minut.
Kiedy ciasta są już upieczone, ale wciąż gorące, przebij je dziurkami (dobrze sprawdza się do tego koniec pałeczki) i wlej do otworów syrop whisky. Włóż ciasta z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut.
Wyjmij ciasta z piekarnika, pozostaw do ostudzenia w foremkach na 15 minut, następnie wyjmij z foremek i dokończ studzenie na metalowej kratce.
Aby przygotować sos karmelowy, zmieszaj irlandzkie piwo stout z 1/2 szklanki cukru w rondlu na małym ogniu. Gotuj mieszaninę, aż zgęstnieje, około 40 minut, mieszając od czasu do czasu, i pozostaw do ostygnięcia.
Aby przygotować lukier, ubijaj w misce 1 szklankę miękkiego masła za pomocą miksera elektrycznego ustawionego na średnią prędkość, aż masa będzie gładka, następnie stopniowo dodawaj cukier puder, po około 1/2 szklanki na raz. Dopraw solą, następnie dodaj irlandzki likier śmietankowy i ubijaj, aż lukier będzie jasny i puszysty.
Aby złożyć ciasto, połóż warstwę na naczyniu do serwowania ciasta; wlać irlandzki stout karmelowy na pierwszą warstwę, pozwalając karmelowi spłynąć po bokach warstwy.
Na wierzchu ułóż drugą warstwę ciasta, posmaruj kremem maślanym i uformuj lukier w dekoracyjne fale. Nie lukruj boków ciasta.
Polecane wino: Cream Sherry, Wino Porto, Moscato Dasti
Kremowe sherry, wino porto i Moscato d'Asti to moje ulubione desery. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Możesz spróbować NV Solera Cream Sherry. Recenzentom podoba się to z oceną 4,5 na 5 gwiazdek i ceną około 17 dolarów za butelkę.
![Kremowe sherry NV Solera]()
Kremowe sherry NV Solera
Kremowe sherry Solera ma olśniewający bursztynowy i głęboki miedziany odcień. Aromaty toffi i orzechów pekan, aromaty słodko solonych orzechów i brązowych przypraw niosą ze sobą złożony karmelowy akcent. Słodkie wejście prowadzi do zaokrąglonego, bujnego, umiarkowanie pełnego podniebienia z długim, aromatycznym finiszem.