Irlandzki Chleb Sodowy

Irlandzki chleb sodowy może być tylko porannym posiłkiem, którego szukasz. Ten przepis służy 8. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 9g białka, 9g tłuszczu, oraz w sumie 384 kalorie. Na 41 centów za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Udaj się do sklepu i odbierz cukier, masło, sól i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis jest typowy dla kuchni europejskiej. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 55 minut. Wiele osób robiło ten przepis, a 3210 powiedziałoby, że trafił w sedno. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za Wegetariańskie dieta. To będzie hit w Twoim dzień św. Patryka wydarzenie. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 63%. Ten wynik jest solidny. Spróbuj Gulasz irlandzki z irlandzkim chlebem sodowym {Crock Pot}, Wyznanie # 56: jestem po części Irlandczykiem, a po części szalonym ... irlandzkim pszennym chlebem sodowym, oraz Irlandzki Chleb Sodowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
1 Rozgrzej piekarnik do 425°.
Do dużej miski wymieszać 4 szklanki mąki, cukru, soli i sody oczyszczonej.2 używając (czystych) palców (lub dwóch noży lub noża do ciast), przerabiamy masło na mieszankę mąki, aż będzie przypominało grubą mąkę, a następnie dodajemy rodzynki. 3 zrobić dobrze w środku mieszaniny mąki.
Dodać ubite jajko i maślankę, aby dobrze wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie zbyt sztywne, aby wymieszać. Kurz ręce z odrobiną mąki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto w misce na tyle długo, aby uformować szorstką kulkę. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie do pracy, dodaj trochę więcej mąki. Nie przegniataj!
Ciasto przełożyć na lekko posypaną mąką powierzchnię i uformować w okrągły bochenek. Zauważ, że ciasto będzie trochę lepkie i dość kudłate (trochę jak ciasto biszkoptowe). Chcesz pracować na tyle, aby mąka była tylko zwilżona, a ciasto ledwo się połączyło. Kudłaty jest dobry. Jeśli przegotujesz, chleb będzie twardy. 4
Przenieść ciasto na dużą, lekko nasmarowaną patelnię żeliwną lub blachę do pieczenia (będzie spłaszczyć się nieco na patelni lub na blasze do pieczenia). Używając ząbkowanego noża, zdobądź wierzch ciasta o głębokości około półtora cala w kształcie litery "X". Celem punktacji jest pomoc ciepła dostać się do środka ciasta podczas gotowania.
Przełożyć do piekarnika i piec, aż chleb będzie złoty, a dno brzmi pusto po naciśnięciu, około 35-45 minut. (Jeśli używasz żeliwnej patelni, może to potrwać trochę dłużej, ponieważ trwa dłużej, zanim patelnia się nagrzeje niż blacha do pieczenia.) Sprawdź, czy nie ma doness również wkładając długi, cienki szpikulec do środka. Jeśli wyjdzie czysty, będzie po wszystkim.Podpowiedź 1: Jeśli wierzch robi się zbyt ciemny podczas pieczenia, posmaruj chleb folią aluminiową.Wskazówka 2: Jeśli używasz patelni żeliwnej do gotowania chleba w piekarniku, bądź bardzo ostrożny, gdy wyjmiesz patelnię. Łatwo zapomnieć, że uchwyt jest wyjątkowo gorący. Ostudzić uchwyt kostką lodu lub umieścić na nim uchwyt do garnka.
Wyjmij patelnię lub arkusz z piekarnika, pozostaw chleb na patelni lub na arkuszu przez 5-10 minut, a następnie wyjmij do stojaka, aby krótko ostygł.
Podawać chleb ciepły, w temperaturze pokojowej, lub krojony i tosty. Najlepiej po jedzeniu na ciepło i po prostu upieczeniu.