Indyk w solance ziołowej
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na dania główne, więc wypróbuj indyka w marynacie ziołowej. Jedna porcja tego dania zawiera około 150 g białka , 67 g tłuszczu i łącznie 1343 kalorie . Ten przepis jest dla 14 osób. Za 3,36 USD za porcję ten przepis pokrywa 49% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba uznała ten przepis za smaczny i sycący. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 4 godzin i 20 minut . Jeśli masz pod ręką worki do pieczenia indyka wielkości indyka, gałązkę tymianku, sól i kilka innych składników, możesz to zrobić. To dobra opcja, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej . Jest ona dostarczana przez Taste of Home. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 0% , co jest bardzo złym wynikiem (ale nadal możliwym do poprawienia). Bardzo podobne do tego przepisu są: pierś z kurczaka w sosie z duszonej cebuli , żeberka wieprzowe w sosie i miecznik w sosie ziołowym .
Instrukcje
W dużym czajniku połącz sól, brązowy cukier, szałwię, tymianek, rozmaryn i 2 kwarty wody. Doprowadź do wrzenia. Gotuj i mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Dodaj zimną wodę, aby schłodzić marynatę do temperatury pokojowej.
Włóż woreczek do pieczenia wielkości indyka do drugiego worka do pieczenia; włóż indyka. Ostrożnie wlej schłodzoną solankę do worka. Wyciśnij jak najwięcej powietrza; zamknij worki i obróć, aby pokryć je sosem.
Umieścić w brytfannie. Schłodzić w lodówce przez 12–24 godziny, od czasu do czasu obracając.
Odcedź i wylej zalewę; opłucz indyka i osusz. Zwiąż pałki.
Pozostałe składniki wrzucić do robota kuchennego; przykryć i miksować do uzyskania gładkiej masy. Palcami ostrożnie oddzielić skórę od piersi z indyka; wetrzeć połowę mieszanki maślanej pod skórę. Przymocować skórę do spodniej strony piersi wykałaczkami. Wetrzeć pozostałą mieszankę maślaną w skórę.
Ułóż indyka piersią do góry na ruszcie w brytfannie.
Piecz w temperaturze 230°C przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 160°C; piecz jeszcze przez 3,5 do 3,5 godziny lub do momentu, aż termometr do mięsa wskaże 180°C, od czasu do czasu polewając sosem z patelni. Jeśli indyk zbyt szybko się zrumieni, luźno przykryj folią.
Przenieś indyka na półmisek; przykryj i odstaw na 20 minut przed krojeniem.