Indyk pieczony z solanką jałowcową z sosem pieczarkowym kurkowym
Jeśli 17 centów za porcję spada twój budżet, pieczony indyk z solanką jałowcową z sosem kurkowym z grzybami może być niesamowity bezglutenowe, pierwotne i wegetariańskie przepis do wypróbowania. Ten przepis służy 12. Jedna porcja zawiera 76 kalorii, 0g białka, oraz 8G tłuszczu. To będzie hit w Twoim Święto Dziękczynienia wydarzenie. Jeśli masz pod ręką pieprz, seler, masło i kilka innych składników, możesz to zrobić. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 9%. Ten wynik jest bardzo zły (ale nadal można go naprawić). Spróbuj Indyk pieczony na sucho z sosem, Klonowa pierś indyka z sosem grzybowym, oraz Indyk pieczony z solą sojową z sosem Ruby grejpfrut & koper włoski dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połącz cebulę, marchew, seler, czosnek, szałwia, tymianek i kilka mielonych pieprzu w średniej misce.
Dobrze wymieszać i odstawić.
Umieść stojak na drugim najniższym poziomie w piekarniku i rozgrzej do 260°. przygotuj dużą patelnię z stojakiem do pieczenia, najlepiej w kształcie litery V, ustawioną na patelni.
Włożyć 1/2 szklanki mieszanki warzywnej do jamy szyi i 1/2 szklanki do jamy klatki piersiowej indyka. Pozostałą część rozsypać na dnie patelni i dodać 1 szklankę wody do patelni. Truss indyka. Używając szczotki do ciast, umyj indyka połową roztopionego masła.
Połóż indyka, od strony piersi w dół, na stojaku do pieczenia. Piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 177°. podsmaż indyka sokami z patelni i piecz przez 30 minut dłużej.
Wyjąć indyka z piekarnika. Używając silikonowych rękawic kuchennych, zwykłych rękawic kuchennych pokrytych folią aluminiową lub ręczników papierowych, obróć bok piersi indyka do góry. (W tym momencie nie będzie zbyt gorąco.) Podlewamy sokami z patelni i pozostałym roztopionym masłem, a indyka wkładamy do piekarnika. Kontynuuj pieczenie, fastrygowanie sokami z patelni ponownie po 45 minutach. W tym momencie sprawdź temperaturę wewnętrzną indyka, wkładając natychmiastowy termometr do najgrubszej części uda bez dotykania kości. (Jako punkt odniesienia, gdy temperatura wewnętrzna indyka osiąga 52°, indyk jest około 1 godziny od zrobienia. Oczywiście czasy pieczenia będą się różnić w zależności od wielkości ptaka, jego temperatury, gdy wszedł do piekarnika, czy jest nadziewany, a także konkretnego piekarnika i dokładności termostatu.) Indyk jest wykonywany, gdy termometr z natychmiastowym odczytem rejestruje 160° do165 Po włożeniu w najgrubszą część uda z dala od kości.
Kiedy indyk jest gotowy, przechyl ciało tak, aby soki z głównej jamy wpadały na patelnię.
Przełożyć na deskę do rzeźbienia lub talerz do serwowania i przykryć luźno folią aluminiową.
Pozostawić indyka na 30 do 40 minut przed wyrzeźbieniem, aby soki mogły się redystrybuować. (Temperatura wewnętrzna wzrośnie o 5 do 10 STOPNI, podczas gdy Indyk odpoczywa.)
Odcedzić soki, warzywa i rumiane kawałki z patelni do pieczenia przez sito o drobnych oczkach ustawione na dużej szklanej miarce. Odstawić i pozwolić, aby tłuszcz urósł do góry. Łyżka tłuszczu. Soki z indyka solonego są zwykle zbyt słone, aby dodać je do sosu, więc przechowuję je w lodówce i dodaję do wody w celu wytworzenia wywaru z tuszy; soki zapewniają dodatkowy smak, a sól jest rozcieńczana przez wodę.
Podawać w towarzystwie sosu Kurkowego z grzybami.
Reprinted with permission from the New Thanksgiving Table by Diane Morgan, (C) October 2009, Chronicle Books