Indyk cytrynowo-szałwiowy z sosem grzybowym
Indyk cytrynowo-szałwiowy z sosem grzybowym jest bezglutenowe, bezmleczne, przyjazne dla fodmap i całe 30 danie główne. Ten przepis służy 12. Jedna porcja zawiera 464 kalorie, 70g białka, oraz 18g tłuszczu. Na 1,77 zł za porcję, ten przepis okładki 32% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Jeśli masz sos z dzikich grzybów, skórkę z cytryny, indyka i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Aby zużyć sól można śledzić to danie główne z Przepis Na Jabłko jako deser. Z łyżeczką wynik 73%, to danie jest solidne. Spróbuj Szałwia-pieczony indyk z sosem cytrynowo-laurowym, Indyk suszony brązowym cukrem w sosie z dzikich grzybów-szalotka, oraz Parmezan-szałwia pieczony indyk z sosem szałwiowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połączyć pierwsze 6 składników; odstawić.
Wyjąć i wyrzucić podroby z indyka, rezerwując szyjkę na sos. Spłukać indyka zimną wodą; osuszyć. Przyciąć nadmiar tłuszczu. Zaczynając od jamy szyi, rozluźnij skórę od piersi i podudzia, wkładając palce, delikatnie naciskając między skórę a mięso. Wyciągnij końcówki skrzydeł w górę i na plecy; włóż pod indyka. Mieszankę przypraw wcierać pod rozluźnioną skórę; wcierać w jamę ciała.
Wlać 1 puszkę bulionu na dno płytkiej patelni do pieczenia.
Umieść indyka, pierś do góry, na stojaku pokrytym sprayem do gotowania.
Umieść stojak w patelni do pieczenia. Włóż termometr do mięsa w mięsistej części uda, upewniając się, aby nie dotknąć kości.
Piec w temperaturze 350 przez 1 1/2 godziny. Ostrożnie wlać 1 puszkę bulionu na patelnię.
Piec dodatkowo 1 1/2 godziny lub aż termometr zarejestruje 18
Wyjąć indyka z piekarnika; rezerwy kapieli patelni do sosu. Przykryć indyka luźno folią; odstawić na 15 do 20 minut. Wyrzucić skórę.
Podawać z sosem grzybowym.