Głęboka Tarta Jabłkowa Tatin
Deep-Dish Apple Tarte Tatin zajmuje około 45 minut od początku do końca. Za 122,04 USD za porcję ten przepis pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja tego dania zawiera około 5 g białka, 47 g tłuszczu i łącznie 953 kalorie. Ten przepis jest przeznaczony dla 4 osób. Mieszanka masła, lodów waniliowych, wody i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak pyszny. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Tylko kilka osób przygotowało ten przepis i 1 powiedziałbym, że był strzałem w dziesiątkę. Świetnie sprawdza się jako drogi deser. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską lakto ovo. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 25% wyniku, co jest raczej złym wynikiem. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili również Deep Dish Fresh Peach Pie - Le Creuset Round Tarte Tatin Pan, Tarte Tatin o smaku herbaty (tarte Tatin Au Thé) i Tarte Jabłkowa Tatin.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni F. W dużym rondlu na średnim ogniu dodaj wodę i cukier i gotuj, aż cukier się skarmelizuje, około 10 minut.
Dodać masło i mieszać aż się rozpuści. Weź 4 duże kokilki, na spód wlej karmel i ułóż 1 połówkę jabłka, przecięciem do dołu na dnie każdego kokilka. Weź pozostałe połówki i pokrój je na 3 kliny, tak aby wypełnić szczeliny na górze każdego ramekina i stworzyć płaską powierzchnię, na której będzie leżało ciasto.
Posyp jabłka odrobiną cukru.
Rozwałkuj ciasto za pomocą foremki do ciastek wytnij koła wielkości ramekinów i ułóż je na jabłkach, zaginając je na brzegach. Zrób 3 lub 4 otwory nożem i 1 pośrodku, aby wypuścić parę podczas pieczenia.
Piec przez 20 minut, a następnie pozostawić na 15 minut, aby odpoczęło. Ważne jest, aby to zrobić, w przeciwnym razie jabłka rozpadną się po przewróceniu. Weź talerz obiadowy i połóż go na każdym ramekinie. Odwróć go i powoli wyjmij ramekin.
Podawać letnie z kupionymi w sklepie lodami waniliowymi. ;
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Tarte Tatin można łączyć z kremowym sherry, porto i Moscato d'Asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, którego możesz spróbować, jest NV Johnson Estate Cream Sherry. Ma 5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 19 dolarów.
![Kremowe sherry NV Johnson Estate]()
Kremowe sherry NV Johnson Estate
Bardzo aromatyczny z nutami orzecha laskowego, wanilii i odrobiną dębu, a następnie słodkimi rodzynkami i odrobiną drożdży. Czyste, trwałe wykończenie. Teraz jest dobrze, ale wynagrodzi tych, którzy pozwolą mu się zestarzeć”. Ulubiony napój przedposiłkowy. Rozważ ją z orzechami przed obiadem jako aperitif lub po obiedzie z deserem, szczególnie czekoladami i deserami na bazie owoców. Wspaniała także na zimne popołudnia, podawana z biscotti do maczania w „włoskim stylu”. "