Gyros z Rzodkiewkowymi Tzatziki

Gyros z Rzodkiewkowymi Tzatziki
Gyros z rzodkiewką Tzatziki to śródziemnomorski przepis na 8 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 36 g białka, 29 g tłuszczu i łącznie 588 kalorii. Za 4,96 USD za porcję ten przepis pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis przypadł do gustu 1 smakoszom i kucharzom. Niewiele osób tak naprawdę lubiło to danie główne. Ten przepis z Foodnetwork wymaga soku z cytryny, rzodkiewki, soli i pieprzu oraz musztardy dijon. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 13 godzin. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 67%. Spróbuj Gyros jagnięcy z sosem Tzatziki, Gyros z kurczaka z sosem Tzatziki i Gyros z grillowanego kurczaka z sosem Tzatziki, aby uzyskać podobne przepisy.

Instrukcje

1
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
1
Połączyć wino, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, skórkę z cytryny, oregano, rozmaryn i pieprz w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Składniki, których będziesz potrzebować
Krewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, OczyszczoneKrewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, Oczyszczone
Srebrne NonpareileSrebrne Nonpareile
Steki Z Nowojorskiego StripsuSteki Z Nowojorskiego Stripsu
Bezkostna Baranina Pokrojona W Kostki O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Można Ją Zastąpić Bezkostną łopatką JagnięcąBezkostna Baranina Pokrojona W Kostki O Wymiarach 3–4 Cali – Lub Można Ją Zastąpić Bezkostną łopatką Jagnięcą
Do 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, OpcjonalnieDo 6 Bułek Hamburgerowych, Podzielonych, Opcjonalnie
Mrożone Wegetariańskie Kruszone MięsoMrożone Wegetariańskie Kruszone Mięso
1 łopatka Wieprzowa Bez Kości, Z Głębokim Nacięciem Tłuszczu (około 5 Funtów)1 łopatka Wieprzowa Bez Kości, Z Głębokim Nacięciem Tłuszczu (około 5 Funtów)
(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
42 Czerwony Sznurek Lukrecji42 Czerwony Sznurek Lukrecji
2
Połowę mieszanki wylać na jagnięcinę i obrócić tak, aby całkowicie się nią pokryła. Przykryć i marynować w lodówce przez co najmniej 8 godzin, a maksymalnie 24 godziny. Pozostałą mieszaninę przechowuj w lodówce i wykorzystaj do posmarowania mięsa podczas gotowania.
Składniki, których będziesz potrzebować
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
3
Na godzinę przed grillowaniem wyjmij jagnięcinę z lodówki wraz z marynatą i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Składniki, których będziesz potrzebować
1/2 Szklanki Grzybów Shiitake, Pokrojonych Na ćwiartki1/2 Szklanki Grzybów Shiitake, Pokrojonych Na ćwiartki
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
4
Rozgrzej grill gazowy lub węglowy z rożnem do wysokiej temperatury.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sambal (pasta Czosnkowo-chili)Sambal (pasta Czosnkowo-chili)
5
Całą jagnięcinę posyp solą i pieprzem i ułóż jagnięcinę na rożnie zgodnie z instrukcją producenta.
Składniki, których będziesz potrzebować
Steki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli ChceszSteki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli Chcesz
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
6
Zwiń i zawiąż sznurkiem rzeźniczym w odstępach 1-calowych. Grilluj, aż jagnięcina osiągnie temperaturę wewnętrzną na termometrze do mięsa wynoszącą 170 stopni F, od 1 godziny 15 minut do 1 godziny 30 minut w przypadku grilla gazowego i 1 godzinę 45 minut do 2 godzin w przypadku grilla węglowego. Czas gotowania zależy od rodzaju grilla i temperatury węgla drzewnego. Często podlewaj mięso zarezerwowaną mieszanką wina.
Składniki, których będziesz potrzebować
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala2 średnie żółte Cebule, Obrane, Przekrojone Na Pół I Pokrojone Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
Cukierki Life SaversCukierki Life Savers
(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)(można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym)
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ostry Sos Z Oleju SezamowegoOstry Sos Z Oleju Sezamowego
3 Główki Czosnku Przekrojone Poziomo Na Pół3 Główki Czosnku Przekrojone Poziomo Na Pół
Sambal (pasta Czosnkowo-chili)Sambal (pasta Czosnkowo-chili)
7
Zdjąć z rożna, przełożyć na dużą deskę do krojenia i odstawić na 15 minut.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do KrojeniaDeska Do Krojenia
8
Pokrój jagnięcinę w poprzek włókien na cienkie jak papier plasterki.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Funt Kiełbasy Klonowej, Luzem Lub Wyjęte Z Dużej Osłonki Ogniwowej1 Funt Kiełbasy Klonowej, Luzem Lub Wyjęte Z Dużej Osłonki Ogniwowej
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
9
Połóż kilka plasterków jagnięciny na środku każdego placka, na wierzch połóż kilka grillowanych pomidorów śliwkowych, skrop sosem winegret, posyp świeżym oregano na wierzchu i posyp rzodkiewką Tzatziki.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeże Oreganoświeże Oregano
Pomidor śliwkowyPomidor śliwkowy
1 Funt Ugotowanych Krewetek, Przekrojonych Wzdłuż Na Pół1 Funt Ugotowanych Krewetek, Przekrojonych Wzdłuż Na Pół
FlatbreadFlatbread
TzatzikiTzatziki
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
Groch łuskany, OpcjonalnieGroch łuskany, Opcjonalnie
10
Rozgrzej grill do średniej wysokości.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sambal (pasta Czosnkowo-chili)Sambal (pasta Czosnkowo-chili)
11
Pomidory posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem z obu stron. Grilluj, aż będzie lekko zwęglony i miękki. Odwróć i grilluj drugą stronę, aż będzie lekko zwęglony i miękki.
Składniki, których będziesz potrzebować
Steki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli ChceszSteki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli Chcesz
Do 6 średnich Zielonych Pomidorów Pokrojonych Na Plasterki O Grubości 1/2 CalaDo 6 średnich Zielonych Pomidorów Pokrojonych Na Plasterki O Grubości 1/2 Cala
1 1/2 Funta Sera Tallegio, Posiekanego1 1/2 Funta Sera Tallegio, Posiekanego
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sambal (pasta Czosnkowo-chili)Sambal (pasta Czosnkowo-chili)
12
Wymieszaj ocet, sok z cytryny, musztardę, miód oraz sól i pieprz. Powoli wlewaj oliwę z oliwek, aż powstanie emulsja.
Składniki, których będziesz potrzebować
Steki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli ChceszSteki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli Chcesz
Krewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, OczyszczoneKrewetki, Ogon, Usunięte Skorupy, Oczyszczone
Steki Z Nowojorskiego StripsuSteki Z Nowojorskiego Stripsu
8 Cienkich Plastrów Szynki Virginia Lub Prosciutto8 Cienkich Plastrów Szynki Virginia Lub Prosciutto
Cienkie Plasterki Szynki Virginia Lub ProsciuttoCienkie Plasterki Szynki Virginia Lub Prosciutto
1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami1-1/4 Szklanki Płatków Muslix Z Rodzynkami, Daktylami I Migdałami
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1/4 Szklanki Shaohsingu, Czyli Chińskiego Wina Ryżowego1/4 Szklanki Shaohsingu, Czyli Chińskiego Wina Ryżowego
13
Rzodkiewki i cebulę umieść na średnim sitku.
Składniki, których będziesz potrzebować
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
Świeże Tortille Mączne Do SerwowaniaŚwieże Tortille Mączne Do Serwowania
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Z Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z KurczakaZ Kością, Ze Skórą, Udka I Nogi Z Kurczaka
14
Połóż mały talerz na wierzchu i pozostaw nad miską na 30 minut, aby spuścić płyn.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowe Kandyzowane WiśnieDodatkowe Kandyzowane Wiśnie
15
Przenieś odsączoną mieszaninę rzodkiewki do średniej miski i dodaj jogurt, czosnek, koper, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Przykryj i przechowuj w lodówce przez co najmniej 30 minut i do 1 dnia przed podaniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
Steki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli ChceszSteki Z Rostbefu Nowojorskiego Z Kością, Jeśli Chcesz
Srebrne NonpareileSrebrne Nonpareile
Mrożone Wegetariańskie Kruszone MięsoMrożone Wegetariańskie Kruszone Mięso
Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)Pokrojony W Kostkę, Częściowo Odtłuszczony Ser Mozzarella (1/2-calowe Kostki)
1/4 Szklanki Jogurtu Truskawkowego1/4 Szklanki Jogurtu Truskawkowego
świeżo Zebrane Gałązki Kopruświeżo Zebrane Gałązki Kopru
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Dodatkowe Kandyzowane WiśnieDodatkowe Kandyzowane Wiśnie

Składniki

0warzywo (np. szpinak)kiełbasa wieprzowa bez osłonkikiełbasa wieprzowa bez osłonki8krewetki i żyłkiŚwieżo zmielony czarny pieprzŚwieżo zmielony czarny pieprz8krewetki i żyłkiOlej rzepakowy, do grillowaniaOlej rzepakowy, do grillowania2Spód: okruszki z herbatników grahamMusztarda DijonMusztarda Dijon2Spód: okruszki z herbatników grahamposiekany świeży koperekposiekany świeży koperek3goździkiczosnek drobno posiekanyczosnek drobno posiekany8goździkimrożone wegetariańskie kruszone mięsomrożone wegetariańskie kruszone mięso1501 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweJogurt greckiJogurt grecki1porcja startego parmezanur miódr miód0warzywo (np. szpinak)Rude ziemniaki, około 6 uncji każdyRude ziemniaki, około 6 uncji każdy8krewetki i żyłkiSól koszernaSól koszerna1kgsnoga jagnięca bez kości (onoga jagnięca bez kości (o1221 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweświeżo wyciśnięty sok z cytrynyświeżo wyciśnięty sok z cytryny2Spód: okruszki z herbatników grahamświeżo wyciśnięty sok z cytrynyświeżo wyciśnięty sok z cytryny1Skórka z cytrynySkórka z cytryny1Podwójnie nadziewane ciasteczka Oreosrebrne nonpareilesrebrne nonpareile1081 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwesteki z nowojorskiego stripsusteki z nowojorskiego stripsu2161 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliweextra-virgin grecka oliwa z oliwek, plus więcej do mżawkiextra-virgin grecka oliwa z oliwek, plus więcej do mżawki1zostawićod 3 dużych gałązek oregano, plus więcej do porcjiod 3 dużych gałązek oregano, plus więcej do porcji8krewetki i żyłkiPłaskie lub kieszenie pita, ocieplane na grillu, do serwowaniaPłaskie lub kieszenie pita, ocieplane na grillu, do serwowania8pomidory śliwkowe, końce usunięte, pokrojone w bardzo grube rundpomidory śliwkowe, końce usunięte, pokrojone w bardzo grube rund87papryka habanerodrobno starta rzodkiewkadrobno starta rzodkiewka0smallscebula czerwona, drobno startacebula czerwona, drobno starta6Spód: okruszki z herbatników graham1 łyżka plus 1 łyżeczka soli koszernej, dodatkowo do przyprawiania mięsa1 łyżka plus 1 łyżeczka soli koszernej, dodatkowo do przyprawiania mięsa1zostawićod 3 dużych gałązek rozmarynuod 3 dużych gałązek rozmarynu8krewetki i żyłkiSól i świeżo zmielony czarny pieprzSól i świeżo zmielony czarny pieprz4801 funt świeżego Mafaldi, jeśli to możliwepiersi bażanta jeśli)piersi bażanta jeśli)

Polecane wino: Piersi Bażanta Jeśli), Napój Alkoholowy, Składnik, Kategoria Produktów Spożywczych, (można Zastąpić Bulionem Drobiowym Lub Warzywnym), Wytrawne Białe Wino, 5 Funtów Krótkich żeberek Z Kością, 1 średnia Brzoskwinia Lub Nektarynka Pokrojona W Plasterki, Typ Elementu Menu, Moschofilero, Assyrtiko, Agiorgitiko

Białe wino, napój alkoholowy i składnik to świetny wybór dla Gyros. Jeśli masz ochotę na greckie jedzenie, assyrtiko i moschofilero to wspaniałe białe wina, które pasują do kurczaka, owoców morza itp. Agiorgitiko to pełne, czerwone wino, odpowiednie do pieczonych mięs i jagnięciny. Momo Sauvignon Blanc z oceną 4,7 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 15 dolarów za butelkę.
Momo Sauvignon Blanc
Momo Sauvignon Blanc
Ma złożony nos z aromatami owoców tropikalnych, nutami ziołowymi i nutą czarnej porzeczki. Naturalna fermentacja nadaje podniebieniu bogatą i teksturalną jakość, z subtelnymi nutami skórki cytryny i marakui. Finisz jest rześki i suchy. Pyszne do wszystkich rodzajów owoców morza i letnich sałatek lub spożywane samo jako orzeźwiający aperitif.
TrudnośćEkspert
Gotowe W13 hrs
Porcje8
Ocena Zdrowia21
Magazyn