Grillowany kurczak w miodzie i cytrynie
Grillowany kurczak z miodem i cytryną to danie główne dla 4 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 25 g białka , 17 g tłuszczu i łącznie 284 kalorie . Za 1,33 dolara za porcję przepis ten pokrywa 16% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 40 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Mieszanka oleju canolan, soli, czosnku i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. Jest idealny na Czwartego Lipca . Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 2 godzin i 30 minut . Jest dostarczany przez Allrecipes. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 65% . Grillowany kurczak w glazurze miodowej , kurczak z cytryną i miodem oraz szaszłyki z kurczaka z kminkiem i sosem jogurtowo-cytrynowo-miodowym są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Wymieszaj w misce olej rzepakowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, musztardę Dijon, miód, czosnek, sos Worcestershire, przyprawę włoską, sól i czarny pieprz; przelej do plastikowego woreczka z możliwością ponownego zamknięcia.
Umieść piersi z kurczaka w woreczku, zamknij go i ściśnij woreczek palcami kilka razy, aby pokryć kurczaka marynatą.
Nałóż drugą woreczek z możliwością ponownego zamknięcia na pierwszą i zamknij, aby zapobiec wyciekom. Schłodź kurczaka w lodówce przez 2 do 4 godzin.
Rozgrzej grill do średniej temperatury i lekko natłuść ruszt.
Wyjmij piersi kurczaka z torebki; wyrzuć zużytą marynatę. Smaż kurczaka na rozgrzanym grillu, aż środek nie będzie już różowy, a soki będą klarowne, 7 do 8 minut z każdej strony.