Grecka sałatka z klopsikami
Grecka sałatka z klopsikami może być właśnie tym daniem głównym, którego szukasz. Jedna porcja zawiera 290 kalorii , 23 g białka i 14 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 4 osób i kosztuje 2,3 dolara za porcję. 1 osoba przygotowała ten przepis i zrobiłaby go ponownie. Jeśli masz pod ręką chipsy pita, cebulę, jogurt grecki i kilka innych składników, możesz go przygotować. Tylko kilka osób naprawdę polubiło to śródziemnomorskie danie. Jest ono dostarczane przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 20 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 66% , co jest solidne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Zupa warzywna z klopsikami , Albondigas (zupa klopsikowa) i Kanapka z klopsikami BahnMi .
Instrukcje
Rozgrzej brojler na wysoką temperaturę. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową.
Zmiksuj 1/2 szklanki chipsów pita w malakserze, aż będą drobno zmielone.
Przełóż do dużej miski i skrop 1 łyżką octu winnego i 1 łyżką oliwy z oliwek.
Jedną połówkę cebuli pokrój na grube kawałki i dodaj do robota kuchennego.
Dodaj 1/4 szklanki mięty i czosnek, miksuj, aż składniki będą bardzo drobne.
Dodaj tę mieszankę do miski ze zmielonymi chipsami pita i dobrze wymieszaj rękoma.
Dodaj wołowinę, cynamon, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i delikatnie wymieszaj rękoma, aż składniki dobrze się połączą.
Zwilż ręce i uformuj z masy 24 małe klopsiki, na każdy klopsik używając około 1 łyżki stołowej.
Ułóż klopsiki na przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy około 2,5 cm między nimi.
Rozłóż pomidory przeciętą stroną do góry w jednej warstwie po drugiej stronie patelni.
Smażyć, aż pulpeciki będą prawie upieczone i zrumienione, a na pomidorach pojawią się pęcherze, około 4–5 minut.
Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Wymieszaj jogurt, pozostałe 4 łyżki czerwonego octu winnego i pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, aby przygotować dressing. Bardzo cienko pokrój pozostałą połowę cebuli i dodaj ją do czystej dużej miski wraz z sałatą, papryką i pozostałą 1/4 szklanki liści mięty. Wymieszaj z dressingiem i 1/8 łyżeczki soli i pieprzu. Na wierzchu ułóż klopsiki, pomidory i pozostałą 1 szklankę chipsów pita i podawaj.