Gelato miętowe z słodko-gorzkim sosem czekoladowym
Miętowe Gelato z słodko-gorzkim sosem czekoladowym wymaga około 45 minut od początku do końca. Ten przepis służy 6 i kosztuje $1.94 za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 8G białka, 23G tłuszczu, oraz w sumie 412 kalorii. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Przynosi wam to moje przepisy. Udaj się do sklepu i odbierz śmietanę do bicia, mleko, fasolę waniliową i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 27%, co jest raczej złe. Podobne przepisy to Słodko-Gorzkie Lody Czekoladowe, Smak: imbir mięta i czekolada pokryte Espresso fasoli Gelato, oraz Ciasto czekoladowe z lodami truskawkowymi i słodko-gorzkim sosem czekoladowym.
Instrukcje
Na patelni 3-do 4-ćwiartkowej połącz mleko, cukier, posiekaną miętę, skórkę cytryny i fasolę wanilii (jeśli używasz ekstraktu, Dodaj w kroku 3). Wymieszać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, 1 do 2 minut.
W misce ubić żółtka, aby zmiksować.
Ubij w ciepłej mieszance mlecznej; wróć do patelni. Wymieszać na średnim ogniu, zeskrobując patelnię łopatką, aż krem pokryje tył łyżki cienką warstwą, 10 do 12 minut (nie gotować).
Wlać mieszaninę przez drobny sitko do dużej miski; wyrzucić skórkę z cytryny i miętę. Spłucz fasolę waniliową, pozostaw do wyschnięcia i rezerwy na inne zastosowania(jeśli używasz ekstraktu waniliowego, wymieszaj z napiętym kremem). Zagnieżdżaj miskę w lodowatej wodzie i mieszaj mieszaninę często do zimna, 20 do 30 minut. Lub przykryć i schłodzić do ostygnięcia, co najmniej 2 godziny lub do 2 dni.
Tymczasem w pojemniku bezpiecznym dla mikrofal połącz czekoladę i śmietanę.
Podgrzać w kuchence mikrofalowej z pełną mocą (100%), mieszając co 30 sekund, aż czekolada będzie miękka, w sumie około 1 1/2 minuty. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Mieszankę kremu wlać do maszyny do lodów (1-qt. lub większej pojemności). Zamrażać zgodnie ze wskazówkami producenta, aż mieszanina będzie wystarczająco mocna, aby zgarnąć, dasher jest trudny do obrócenia lub maszyna zatrzyma się, 25 do 30 minut.
Miękko mrożone lody należy pokroić w miseczki, a w przypadku bardziej jędrnych lodów zamrozić na co najmniej 1,5 godziny lub do 1 tygodnia. Łyżka sosu czekoladowego na gelato (w razie potrzeby, ciepły sos w kuchence mikrofalowej z pełną mocą przez 30 sekund, a następnie wymieszać).