Frytki ze steków
Zapomnij o wychodzeniu na miasto i zamawianiu jedzenia na wynos za każdym razem, gdy masz ochotę na amerykańskie jedzenie. Spróbuj zrobić Steak Frites w domu. Jedna porcja zawiera 795 kalorii , 50 g białka i 47 g tłuszczu . Za 6,24 USD za porcję otrzymasz przystawkę dla 4 osób. Ten przepis z Foodnetwork wymaga steków typu ny strip, wina, soli i oliwy z oliwek. Ten przepis zachwycił 3 osoby. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 35 minut . Jest idealny na walentynki . Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał solidny wynik łyżką wynoszący 67% . Podobne przepisy obejmują smażone steki , azjatyckie smażone steki oraz stek au poivre i frytki .
Instrukcje
Rozgrzej 1 1/2 do 2 cali oleju na głębokiej patelni na średnim ogniu do 325 F stopni.
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki wzdłuż.
Każdy plasterek pokroić w cienkie paski.
Połóż pokrojone ziemniaki na ręcznikach papierowych.
Włóż po 2 duże garście ziemniaków na gorący olej, w 2 partiach. Gotuj ziemniaki przez 2 minuty i przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem. Podnieś temperaturę do średniej, aż do 375 stopni F. Pozwól olejowi wzrosnąć do wyższej temperatury, od 3 do 5 minut. Włóż ziemniaki do oleju w 2 partiach, aby były chrupiące, gotując je do głębokiego, złotobrązowego koloru, kolejne 2 do 3 minut na partię.
Wyjmij ziemniaki z oleju, aby oczyścić ręczniki i odsączyć. Dopraw drobną solą i podawaj.
W przypadku steków rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na dużym ogniu.
Dodaj trochę oleju na patelnię, 1 obrót. Steki dopraw solą i pieprzem.
Połóż steki na patelni i smaż po 2 minuty z każdej strony. Zmniejsz ogień do średniego i smaż steki 6 minut dłużej w przypadku średnio rzadkich, 8 minut w przypadku średnio wysmażonych.
Wyjmij steki na ciepły talerz, aby odpoczęły.
Na patelnię dodaj 2 łyżki masła i szalotkę. Smaż szalotkę 2 lub 3 minuty, dodaj mąkę na patelnię i smaż jeszcze minutę.
Wlać wino na patelnię i unieść wodę z patelni do góry.
Dodaj ostatnią łyżkę masła i zdejmij patelnię z ognia. Polej steki winem i sosem szalotkowym i podawaj z gorącymi ziemniakami.