Frytki czosnkowe ze słodkich ziemniaków
Frytki czosnkowe ze słodkich ziemniaków to dodatek na 6 osób. Dbasz o swoją sylwetkę? Ten wegetariański przepis na lakto ovo zawiera 773 kalorie, 19 g białka i 41 g tłuszczu na porcję. Za 1,84 USD za porcję ten przepis pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest typowy dla kuchni amerykańskiej. Jest dostarczany przez Foodnetwork. 330 osób było zadowolonych, że wypróbowało ten przepis. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 55 minut. Mieszanka mąki, Fontiny, octu balsamicznego i garści innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak smaczny. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał dobry wynik łyżką wynoszący 80%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Pieczone frytki z batatów z czosnkiem, Pieczone frytki z batatów z czosnkiem i Frytki ze słodkich ziemniaków z czosnkiem i parmezanem.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej olej na średnim ogniu na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą.
Dodaj cebulę, ocet, sól i pieprz, mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się głęboko złocistobrązowa, około 20 minut.
Ziemniaki odcedzić i całkowicie osuszyć na czystym ręczniku kuchennym. Do dużego rondla o grubym dnie wlej tyle oleju, aby wypełnić patelnię około jednej trzeciej wysokości.
Podgrzewaj na średnim ogniu, aż termometr do smażenia włożony do oleju osiągnie temperaturę 375 stopni F. (Jeśli nie masz termometru, kostka chleba zrumieni się w ciągu około 5 minut).
Podczas gdy olej się rozgrzewa, w dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i 2 1/2 szklanki wody, aż masa będzie gładka. Obtocz ziemniaki w cieście.
Przenieś 8 do 10 ziemniaków na olej, pozwalając, aby nadmiar ciasta spłynął z powrotem do miski. Smażyć, aż będzie złociste i chrupiące, od 5 do 6 minut.
Odsączyć na ręcznikach papierowych. Powtórz z pozostałymi ziemniakami.
Sos: Na małej patelni rozpuść masło na małym ogniu.
Dodać tymianek i czosnek i smażyć 2 minuty.
Sosem polej frytki i delikatnie wymieszaj, aż pokryją się nimi.
Połóż frytki na talerzu i połóż na nich cebulę.
Posypujemy Fontiną i od razu podajemy.