Frittata bakłażanowo-oliwkowa
Frittata z bakłażanem i oliwą może być tylko porannym posiłkiem, którego szukasz. Na 1,06 zł za porcję, ten przepis okładki 18% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Obserwujesz swoją figurę? Ten bezglutenowy, pierwotny i wegetariański przepis ma 182 kalorie, 11g białka, oraz 13g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jeśli masz pieprz, oliwki, ser feta czosnkowo-ziołowy i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 49 minut. Przynosi wam to moje przepisy. Ogólnie ten przepis zarabia spoonacular wynik 48%. Spróbuj Bakłażan, Oliwa i ser ziołowy Frittata, Olive Frittata, oraz Pieczony Rozmaryn Oliwkowy Frittata dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzać olej w 10-calowej (2-calowej głębokości) odpornej na przywieranie patelni na średnim ogniu. Smażyć bakłażan w gorącym oleju 5 minut lub do miękkości.
Dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Wymieszać ze szpinakiem i gotować, ciągle mieszając, 1 minutę lub tylko do momentu, gdy szpinak zacznie więdnąć.
Dodaj pomidory i zielone chiles, oliwki, sól, i pieprz, i gotować, mieszając często, 2 do 3 minut lub aż szpinak zwiędnie.
Dodać jajka i posypać serem. Gotować od 3 do 5 minut, delikatnie unosząc brzegi frittaty łopatką i przechylając patelnię tak, aby niegotowana część spływała pod spodem.
Piec w 350 przez 12 do 15 minut lub aż zestaw i lekko rumiane.
Wyjąć z piekarnika i odstawić 5 minut. Przełóż frittatę na duży talerz i pokrój na 8 klinów.
*1 (32-oz.) można zastąpić kartonowe jajko substytutem. Zwiększ czas pieczenia do 16 do 18 minut lub do momentu ustawienia.
** Można zastąpić zwykły ser feta.
Uwaga: testowaliśmy Z Ro-Tel łagodnymi pomidorami pokrojonymi w kostkę i Zielonymi Chilli.