Francuska tarta cytrynowo-morelowa
Jeśli masz około 50 minut do spędzenia w kuchni, francuska tarta cytrynowo-morelowa może być świetnym przepisem wegetariańskim na lakto ovo . Ten przepis jest przeznaczony dla 12 osób i kosztuje 42 centy za porcję. Jedna porcja zawiera 145 kalorii , 3 g białka i 4 g tłuszczu . 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Mieszanka jajek, masła, żółtka i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Tylko nielicznym osobom naprawdę smakowało to śródziemnomorskie danie. Świetnie sprawdza się jako deser w bardzo przystępnej cenie. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 13% . Wynik ten jest raczej zły. Spróbuj francuskiej tarty z morelami , cukinii i moreli Socca z książki kucharskiej „The French Market” oraz Tarte Aux Abricots – francuska tarta z glazurowanymi morelami i migdałami, aby zapoznać się z podobnymi przepisami.
Instrukcje
Do robota kuchennego wsyp mąkę, cukier cukierniczy, masło i sól. Przykryj i pulsuj, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy.
Dodaj żółtko, ugniataj aż mieszanina utworzy miękkie ciasto. Uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją w dysk. Zawiń w folię plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wciśnij ciasto na spód i boki nienatłuszczonej formy o średnicy 9 cali. karbowana forma do tarty z wyjmowanym dnem.
Piec w temperaturze 400° przez 10-12 minut. lub do złotego koloru. Studzimy na drucianej kratce. Zmniejsz temperaturę do 325°.
W małym, ciężkim rondlu na średnim ogniu ubić jajka, sok z cytryny, cukier i skórkę cytrynową, aż się połączą.
Dodaj masło; gotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje i pokryje grzbiet łyżki.
Piec przez 8-10 minut lub do momentu, aż ciasto się zetnie. Studzimy na drucianej kratce.
Posmaruj konfiturą tartę.
W razie potrzeby udekoruj miętą. Resztki przechowuj w lodówce.
Polecane wino: Port
Tarta świetnie komponuje się z porto. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Jednym z win, które możesz spróbować, jest NV Mission Mountain Winery Cocoa Vin Port. Ma 5 z 5 gwiazdek, a butelka kosztuje około 19 dolarów.
NV Mission Mountain Winery Cocoa Vin Port
Rewelacyjny aperitif po kolacji. Bogaty aromat czekoladowy z posmakiem wiśni w czekoladzie. Świetnie smakuje także z lodami waniliowymi.