Focaccia rozmarynowa
Jeśli masz około 55 minut do spędzenia w kuchni, Focaccia Rosemary może być wspaniałym przepisem na bezmleczne, wegetariańskie i wegańskie danie laktoovo, które warto wypróbować. Ten przepis jest dla 16 osób. Jedna porcja tego dania zawiera około 4 g białka , 4 g tłuszczu i łącznie 161 kalorii . Za 21 centów za porcję ten przepis pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. 1 osoba uznała ten przepis za pyszny i sycący. Mieszanka soli, rozmarynu, mąki kukurydzianej i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Dobrze sprawdza się jako chleb. Jest dostarczany przez Taste of Home. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje solidną ocenę Spoonacular wynoszącą 56% . Jeśli podoba Ci się ten przepis, zerknij na podobne przepisy: Focaccia z winogronami i rozmarynem , Focaccia z rozmarynem i czerwoną cebulą i Focaccia z pomidorami, zieloną cebulką i czosnkiem .
Instrukcje
Na dużej patelni podsmaż cebulę w 1/4 szklanki oleju, aż zmięknie; ostudź. W dużej misce rozpuść drożdże w 1/4 szklanki ciepłej wody.
Dodaj cukier; odstaw na 5 minut.
Dodaj 2 łyżki oleju, sól i resztę wody.
Dodaj 2 szklanki mąki. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Wymieszaj z pozostałą mąką, aby uzyskać miękkie ciasto.
Przenieś na oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 6–8 minut.
Dodaj cebulę i połowę rozmarynu. Zagniataj jeszcze 1 minutę.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby nasmarować wierzch. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość, około 40 minut.
Uderz ciasto. Przełóż na lekko posypaną mąką powierzchnię; podziel na pół. Rozpłaszcz każdy kawałek.
Odstaw na 5 minut. Nasmaruj dwie blachy do pieczenia i posyp mąką kukurydzianą. Rozciągnij każdą porcję ciasta na 10-calowy okrąg na przygotowanych blachach. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, około 40 minut.
Posyp grubą solą i resztą rozmarynu.
Piec w temperaturze 375° przez 25–30 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć z patelni i przenieść na kratkę.