Fioletowa zapiekanka z ziemniaków i karczochów
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj Purple Potato and Artichoke Gratin. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 12g białka, 21 g tłuszczu, oraz w sumie 417 kalorii. Na 2,66 zł za porcję, ten przepis okładki 24% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis służy 6. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe dieta. Tylko kilka osób zrobiło ten przepis, a 1 powiedziałby, że trafił na miejsce. Mieszanka karczochów, ciężka śmietana, nierafinowana sól morska i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak aromatyczny. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 1 godzina i 10 minut. Z łyżeczką wynik 58%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Pstrąg faszerowany z fioletową tarką ziemniaczaną, Fioletowe placki ziemniaczane z sosem do maczania z awokado, oraz Karczoch & Ziemniaki Gratin dla podobnych receptur.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 400 F i ustaw duży garnek wody do wrzenia.Gdy garnek wody dojdzie do wrzenia, upuść karczochy i gotuj do miękkości.
Wyjmij z wody i pozostaw do ostygnięcia, aż będzie wystarczająco wygodny w obsłudze. Przycinaj twarde liście, aby odsłonić serce.
Łyżką wyjąć duszenie i drobno posiekać karczoch serce, łodygę i wszelkie delikatne liście.Roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Gdy spieni się, wymieszaj pory i posiekane karczochy, smażąc, aż będą pachnące i miękkie-około pięciu minut.
Spód zapiekanego naczynia ułóż 1/3 ziemniaków, wierzch 1/2 porów i karczochów, posyp 1/3 tymianku i kontynuuj układanie warstw, kończąc warstwą ziemniaków.
Śmietanę, bulion z kurczaka, sól i pieprz ubić w małej misce i zalać warstwami warzyw. Wierzch z tartym serem i końcową posypką tymianku.
Piec przez 1 godzinę lub aż ziemniaki będą miękkie i zapiekanka jest ładnie rumiane. Pozostawić do ostygnięcia 5 do 10 minut przed podaniem.