Falafel Ze Słodkich Ziemniaków
Falafel ze słodkich ziemniaków to bezglutenowe i wegańskie przepis z 5 porcjami. Na 88 centów za porcję, ten przepis okładki 17% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 204 kalorie, 8G białka, oraz 6G tłuszczu. Udaj się do sklepu i odbierz czosnek, sól, mąkę z ciecierzycy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 1 osoba uznała ten przepis za aromatyczny i satysfakcjonujący. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 50 minut. Ten przepis jest typowy dla kuchni middl eastern. Jest dostarczany przez blog.fatfreevegan.com. wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 93%. Ten wynik jest doskonały. Spróbuj Falafel ze słodkich ziemniaków i prosa, Pieczone Słodkie Ziemniaki Falafel, oraz Speedy Sweet Potato Falafel Balls dla podobnych receptur.
Instrukcje
Nasiona lnu wymieszać z dwiema łyżkami gorącej wody i odstawić do zagęszczenia. Słodkie ziemniaki przebić kilka razy widelcem i umieścić na ręcznikach papierowych w kuchence mikrofalowej. Kuchenka mikrofalowa na wysoki przez 2 minuty, odwrócić, a następnie gotować przez kolejne 2 minuty. Sprawdzić czułość, a jeśli nie gotowane przez całą drogę, gotować w odstępach co 30 sekund, aż do miękkości. Odstawić do ostygnięcia, aż będzie łatwy w obsłudze; obierać i umieścić w dużej misce. Rozgrzej piekarnik do 204°. bataty dobrze rozgrzać masherem lub widelcem.
Dodać mieszankę lnu, przyprawy (w tym pietruszkę) i sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Mąkę z ciecierzycy wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją trochę na raz do mieszanki słodkich ziemniaków. Wymieszać, aż dobrze połączone. Ciasto powinno być sztywne; jeśli nie, dodaj mąkę z ciecierzycy łyżką na raz, aż ciasto będzie grube. (Jeśli ciasto jest zbyt sztywne, aby wymieszać całą mąkę, dodać łyżkę wody na raz.) Olej blachę do pieczenia lub linii go z pergaminem lub silikonową matą do pieczenia. Użyj miarki do ciastek lub zaokrąglonej łyżki stołowej, aby zrobić około 20-22 małych kopców ciasta na blasze do pieczenia (zanurzanie miarki w wodzie co jakiś czas pomoże zapobiec przywieraniu ciasta). Spłaszczyć kulki do około 1/2-cala grubości i 1 1/2-cala szerokości.
W razie potrzeby posypać sezamem.
Piec przez 20-25 minut, aż spody będą średnio brązowe.
Podawać na gorąco z sosem jogurtowo-tahini. Utrzymują się dobrze i można je krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej.