Dżem Truskawkowy Żurawinowy
Dżem truskawkowy żurawinowy może być tylko przyprawą, której szukasz. Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis serwuje 60 i kosztuje 27 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 0g białka, 0g tłuszczu, oraz w sumie 44 kalorie. Udaj się do sklepu i zbierz truskawki, plus 1/4 szklanki cukru, żurawiny i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. 98 osób wypróbowało i polubiło ten przepis. To będzie hit w Twoim Dzień Matki wydarzenie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 20%. Ten wynik nie jest tak doskonały. Spróbuj Summer Lovin': Quick Strawberry Sangria Jam, Crumble-Topped Peanut Butter Strawberry Jam Bars, oraz Dżem Wiśniowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść małą płytkę w zamrażarce, aby później przetestować dżem pod kątem odpowiedniej grubości. Sterylizuj słoiki i pokrywki. W robocie kuchennym pulsuj żurawinę, aż zostaną grubo posiekane, około trzech 1-sekundowych impulsów.
Dodać truskawki i pulsować jeszcze dwa razy. Jeśli wolisz gładszy dżem, możesz pulsować do delikatniejszej tekstury.
Owoce wlać do głębokiego, grubodennego garnka i wymieszać z 1/4 szklanki białego cukru. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Rozgnieść owoce lekko tłuczkiem ziemniaczanym, aby rozbić powstałe kępy.
Dodaj pozostały cukier, brązowy cukier, sól, sok z cytryny i masło. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną bąbelkować i pluć. Użyj skimmera, aby odcedzić każdą tworzącą się pianę. Gotować przez około 20 minut, często mieszając, aby owoce nie przyklejały się do dna garnka.
Zacznij testować dżem pod kątem doneness.
Rozłóż 1/2 łyżeczki ugotowanych owoców na zimnym talerzu i włóż z powrotem do zamrażarki. Odczekaj 30 sekund, a następnie przeprowadź palcem przez owoc. Powinna być wystarczająco gruba, aby utrzymać ścieżkę, gdy przejdziesz przez nią palcem. Jeśli chcesz grubszego dżemu, umieść talerz z powrotem w zamrażarce i gotuj owoce przez kolejne 4 minuty i ponownie przetestuj. Powtarzaj aż do uzyskania pożądanej grubości, ale uważaj na zbyt długie gotowanie lub zmienisz smak dżemu.
Wyjmij garnek z ognia i użyj łyżki, aby usunąć pianę z powierzchni owoców. Kadzi dżem do sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/2 cala nadproża i przetwarzać je w łaźni z gorącą wodą przez 10 minut. Nieotwarte słoiki będą przechowywać w temperaturze pokojowej do 6 miesięcy. Otwarty dżem należy przechowywać w lodówce.