Dżem Jagodowo-Lawendowy
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przyprawy, więc spróbuj dżemu z jagodami lawendowymi. Ten bezglutenowy, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis serwuje 80 i kosztuje 15 centów za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera ok. 0g białka, 0g tłuszczu, oraz w sumie 55 kalorii. Udaj się do sklepu i odbierz masło, pąki lawendy, sok z cytryny i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 7%. Ta partytura jest do poprawy. Spróbuj do dżemu jagodowo-lawendowego z rabarbarem, Lemoniada Lawendowo-Jagodowa, oraz Masło Borówkowo-Lawendowe dla podobnych receptur.
Instrukcje
Jeśli zamierzasz zachować dżem, przygotuj słoiki i pokrywki: umieść 8 pół-kufli słoików na stojaku w dużym garnku.
Dodaj wystarczającą ilość wody do przykrycia słoików i zagotuj na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut, a następnie wyłączyć ogień i pozostawić słoiki do odpoczynku w gorącej wodzie. W międzyczasie umieść paski i pokrywki w małym rondlu i przykryj wodą.
Podgrzewać na średnim ogniu, aż woda się gotuje, a następnie wyjąć patelnię z ognia i pozostawić paski i pokrywki na odpoczynek w gorącej wodzie, aż będzie gotowa do użycia.
Pąki lawendy włóż do małej miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody.
Pozwól im stromo przez 10 minut, a następnie odcedź "herbatę" do miski i wyrzuć pąki.
Pracując partiami, jeśli to konieczne, pulsuj jagody w blenderze, aż grubo się zmiażdżą. Powinieneś mieć około 6 filiżanek.
Środek 4 1/4 szklanki cukru w jednej misce. W innej misce, połączyć pozostałe 1/4 szklanki cukru i pektyny.
Połącz jagody, skórkę z cytryny i sok oraz herbatę lawendową w dużym, ciężkim rondlu lub garnku. Wymieszać mieszaninę cukier-pektyny i masło. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, stale mieszając.
Dodaj pozostały cukier na raz. Powrót do pełnego wrzenia. Gotować przez minutę.
Usuń dżem z ognia i usuń pianę z powierzchni.
Kadzi gorący dżem do gorących sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/4-calowy headspace. Wytrzyj obręcze słoików, przykryj pokrywkami i przykręć opaski, aż będą ledwo ciasne.
Słoiki umieścić na stojaku w garnku i całkowicie przykryć wodą. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut. Wyłączyć ogień, odkryć garnek i pozostawić słoiki na odpoczynek w wodzie przez pięć minut.
Wyjmij słoiki z garnka i pozostaw je w spokoju na blacie przez sześć godzin lub przez noc.