Dżem Cynamonowy Brzoskwiniowy
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przyprawy, więc spróbuj dżemu cynamonowego z brzoskwini. Jedna porcja zawiera 179 kalorii, 1G białka, oraz 0g tłuszczu. Ten przepis służy 30 i kosztuje 35 centów za porcję. Jeśli masz cynamon, sok z cytryny w butelce, cukier i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Niewiele osób robiło ten przepis, a 1 powiedziałoby, że trafił w sedno. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 40 minut. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i wegańskie dieta. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 10%. Ten wynik nie jest zbyt dobry. Spróbuj Dżem Brzoskwiniowy Rabarbarowy, Ciasto z brzoskwiniami i prażonym cynamonem z cukrem cynamonowym #Bundtamonth, oraz Syrop Brzoskwiniowy Cynamonowy dla podobnych receptur.
Instrukcje
Połącz sok i 1 szklankę wody w szerokim, ciężkim dnie garnka. Brzoskwinie posiekać; dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż brzoskwinie będą miękkie i dopiero zaczną się rozkładać, 10 do 30 minut, w zależności od dojrzałości. Lekko zmiażdżyć mieszaninę zacierem, pozostawiając kilka dużych kawałków.
Dodać cukier i cynamon; gotować, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści, około 2 minut. Zwiększyć ciepło do wysokiej i gotować szybko, stale mieszając, aż zgęstnieje i na etapie żelu (patrz poniżej), 20 do 30 minut. Usuń pianę z góry i wyrzuć.
Kadzi dżem do pół-kufli słoików, pozostawiając 1/4 cala headspace. Proces przez 10 minut przy użyciu metody wrzącej wody (patrz poniżej).
Kiedy przetwory trafiają w tę magiczną konsystencję dżemową-do smarowania, ale nie cieknącą-uważa się ją za etap żelowy. Dżem ustawia na 104°. użyj termometru cukierkowego lub tych sygnałów wizualnych.
Oglądaj dżem jak gotuje. Bąbelki zwiększają się wraz ze zbliżaniem się etapu żelu.
Podnieś trochę dżemu drewnianą łyżką i włóż go z powrotem do garnka. Kiedy spływa w kroplówkach, które zagęszczają się w płaski arkusz przed zejściem z łyżki, jest to znak, że dżem osiągnął etap żelu.
Kroplować trochę gorącego dżemu na zamrożony talerz. Daj mu chwilę, a potem popchnij palcem. Jeśli chłodny dżem zmarszczy się podczas szturchania, twój dżem osiągnął etap żelu.
Nie daj się zastraszyć: uzyskanie odpowiedniego uszczelnienia, aby zachować świeżość żywności, jest tak proste, jak gotowanie wody.
Umieść stojak w dużym garnku. Ułóż puste słoiki, otwarte do góry, w jednej warstwie. (Ułóż pełną warstwę, nawet jeśli planujesz użyć tylko kilku, aby słoiki się nie przewróciły.)
Dodaj zimną wodę do garnka, aż znajdzie się co najmniej 2 cale wody nad obręczami słoików. Ustawić garnek na dużym ogniu, przykryć i doprowadzić wodę do wrzenia. Włóż pokrywki, białe strony w dół, w dużej misce.
Krok Przygotuj przepis zgodnie z zaleceniami aż do kroku chochli (trzymaj gorąco, aż będzie gotowe do umieszczenia w słoikach). Zmniejsz ciepło pod garnkiem, aby woda była gorąca, ale nie wrząca.
Krok za pomocą szczypiec konserwowych, Usuń słoik gorącej wody z garnka.
Wlać na pokrywki w misce. Ustaw słoik na czystym ręczniku kuchennym.
Usuń 2 kolejne słoiki, wlewając wodę z powrotem do garnka i ustaw je na ręczniku.
Krok włóż lejek do pierwszego słoika. Ostrożnie kadzi gorące jedzenie do lejka, zachowując headspace-odległość od góry mieszanki do górnej części słoika-wskazany w przepisie.
Krok Przesuń narzędzie bąbelkowe między mieszaniną a wnętrzem słoika, aby uwolnić pęcherzyki powietrza, dodając więcej mieszaniny, jeśli to konieczne, aby uzyskać odpowiednią przestrzeń nad głową. Powtórz z pozostałym jedzeniem i słoikami.
Krok użyj czystego ręcznika kuchennego zanurzonego w gorącej wodzie, aby dokładnie oczyścić obręcz każdego słoika. Użyj szczypiec z miękkimi końcówkami, podnośnika pokrywy lub palców, aby pobrać pokrywę z miski i wyśrodkować ją na słoiku. Przykręć pierścień na słoiku opuszkami palców, uważając, aby był wystarczająco ciasny, aby pozostać wyśrodkowany, ale nie tak mocno, aby nie uzyskać uszczelnienia próżniowego. Powtarzaj, aż do napełnienia słoików.
Krok użyj szczypiec konserwowych, aby obniżyć napełnione słoiki do gorącej wody. Upewnij się, że słoiki są pokryte 2 cale wody. Przykryj garnek i wróć do wrzenia. Rozpocznij liczenie czasu przetwarzania, gdy woda się zagotuje. Gdy czas się skończy, wyłącz ogrzewanie, zdejmij pokrywę garnka i pozostaw słoiki na 5 minut.
Krok za pomocą szczypiec konserwowych, Usuń słoiki na powierzchnię pokrytą ręcznikiem.
Odstawić na 24 godziny. Aby sprawdzić uszczelnienia, zdejmij pierścienie i delikatnie popchnij pokrywy. Jeśli pozostają na miejscu, żywność jest Bezpieczna do przechowywania przez okres do roku w chłodnym, ciemnym miejscu. Jeśli pokrywki nie pozostaną na miejscu, słoiki należy schłodzić w lodówce i szybko zjeść zawartość.