Dżem Brzoskwiniowy Melba
Dżem brzoskwiniowy Melba to bezglutenowe, przyjazne dla fodmap i wegetariańskie przyprawa. Ten przepis sprawia, że 7 porcji z 431 kalorii, 0g białka, oraz 1g tłuszczu każdy. Na 1,51 zł za porcję, ten przepis okładki 2% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 148 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Jeśli masz fasolę waniliową, cukier nie potrzebował sproszkowanych pektyn owocowych, masła i kilku innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 11%. Ten wynik jest raczej zły. Spróbuj Dżem Brzoskwiniowy Rabarbarowy, Brzoskwiniowa Melba, oraz Brzoskwiniowa Melba dla podobnych receptur.
Instrukcje
Jeśli zamierzasz zachować dżem, przygotuj słoiki i pokrywki: umieść 7 pół-kufli słoików na stojaku w dużym garnku.
Dodaj wystarczającą ilość wody do przykrycia słoików i zagotuj na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut, a następnie wyłączyć ogień i pozostawić słoiki do odpoczynku w gorącej wodzie. W międzyczasie umieść paski i pokrywki w małym rondlu i przykryj wodą.
Podgrzewać na średnim ogniu, aż woda się gotuje, a następnie wyjąć patelnię z ognia i pozostawić paski i pokrywki na odpoczynek w gorącej wodzie, aż będzie gotowa do użycia.
Brzoskwinie obrać, ubić i pokroić w plasterki.
Przenieś je do blendera lub robota kuchennego i pulsuj, aż zostaną grubo posiekane. Odmierz 4 szklanki posiekanych brzoskwiń do dużego, grubego garnka.
Umieść Maliny w robocie kuchennym lub blenderze i pulsuj, aż grubo posiekasz. Odmierz 1 szklankę pokruszonych malin i dodaj do garnka z brzoskwiniami. Wymieszaj sok z cytryny i fasolę waniliową.
Połącz 1/4 szklanki cukru z pektyną w małej misce. Odmierz pozostałe 3 1/4 szklanki cukru do średniej miski i odstaw na bok.
Mieszamy mieszaninę cukier-pektyny z brzoskwiniami, dodajemy masło i doprowadzamy mieszaninę do pełnego wrzenia na średnim ogniu, często mieszając. Wymieszaj pozostały cukier i wróć do pełnego wrzenia. Gotować twardo przez minutę.
Wyjąć garnek z pieca i usunąć pianę z powierzchni dżemu metalową łyżką.
Usunąć i wyrzucić fasolę wanilii.
Kadzi gorący dżem do gorących sterylizowanych słoików, pozostawiając 1/4-calowy headspace. Wytrzyj obręcze słoików, przykryj pokrywkami i przykręć opaski, aż będą ledwo ciasne.
Słoiki umieścić na stojaku w garnku i całkowicie przykryć wodą. Przykryć garnek i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Gotować przez 10 minut. Wyłączyć ogień, odkryć garnek i pozostawić słoiki na odpoczynek w wodzie przez pięć minut.
Wyjmij słoiki z garnka i pozostaw je w spokoju na blacie przez sześć godzin lub przez noc.