Dziesięciominutowy sos pomidorowy
Dziesięciominutowy sos pomidorowy przygotowuje się w przybliżeniu 25 minut od początku do końca. Ten przepis jest dla 6 osób. Jedna porcja zawiera 520 kalorii , 41 g białka i 34 g tłuszczu . Za 5,08 USD za porcję ten przepis pokrywa 27% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Foodnetwork wymaga steków z polędwicy wołowej, liści bazylii, pomidorów z puszki i soli koszernej. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Sprawdza się dobrze jako drogi sos. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową i bezmleczną . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 76% , to danie jest całkiem dobre. Podobne przepisy to Sos Zhoug (znany również jako Sos Schug) – Pikantny sos z kolendry z Bliskiego Wschodu , Grillowany bakłażan i stosy pomidorów heirloom z coulis bazyliowym i pomidorowym oraz Brownie 10-minutowe .
Instrukcje
Moja mama robiła ten sos, wrzucała na kilka minut zrumienione kotlety wieprzowe i podawała je pływające w sosie. Ja też uwielbiam dodać stek lub dwa, żeby było jeszcze ciekawiej!
Rozgrzej oliwę z oliwek na średniej patelni na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i plasterki czosnku, dopraw solą i pieprzem do smaku. Smaż około 2 minut, a następnie dodaj świeże pomidory, cukier i oregano. Wymieszaj i dodaj pomidory z puszki. Smaż przez kolejne kilka minut na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku i dodaj liście bazylii.
Kiedy sos będzie już ugotowany, przyrządź steki w ulubiony sposób.
Dodaj steki do ostrego sosu i odstaw na co najmniej 10 minut przed podaniem.