Doniczka bazylia, rozmaryn i szczypiorek
Doniczka bazylia, rozmaryn i szczypiorek to lacto ovo vegetarian przepis z 8 porcjami. Jedna porcja tego dania zawiera mniej więcej 8G białka, 3G tłuszczu, oraz w sumie 241 kalorii. Na 17 centów za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 13 osób było pod wrażeniem tego przepisu. Świetnie sprawdza się jako przystawka. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 3 godziny. Ten przepis z BBC Good Food wymaga masła, mocnej mąki chlebowej, saszetek łatwych do pieczenia drożdży i soli. Z łyżeczką wynik 26%, to danie nie jest tak doskonałe. Spróbuj Utrzymując go lekki dziś rano z rozmarynem i szczypiorkiem omlet jajeczny, Tilapia z fioletową skórką ziemniaczaną i szczypiorkowym olejem rozmarynowym, oraz Sałatka Z Ogórka I Kukurydzy Ze Szczypiorkiem Bazyliowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
Wymieszać wybór brązowej mąki z białym, drożdże i sól w dużej misce do mieszania. Włożyć masło i wcierać w mąkę. Wymieszać z ziołami. Zanurz się w środku mąki i wlej prawie 300 ml ciepłej (chłodnej, a nie gorącej) wody, okrągłym ostrzem noża. Następnie wymieszać wystarczającą ilość pozostałej wody i trochę więcej w razie potrzeby, aby zebrać suche kawałki na dnie miski i aż mieszanina połączy się jako miękkie, niezbyt lepkie ciasto. Zbierz go w piłkę rękami.
Wyłożyć ciasto na bardzo lekko posmarowaną mąką powierzchnię i zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, dodając tylko minimum dodatkowej mąki, jeśli to konieczne, aby zapobiec przywieraniu ciasta.
Umieść kulkę ciasta na lekko posmarowanej mąką powierzchni roboczej. Przykryć odwróconą, czystą, dużą szklaną miską i pozostawić na 45 minut - 1 godz. lub do podwojenia rozmiaru i odczucia lekkości i sprężystości. Czas zależy od ciepła w pomieszczeniu.
Odbić ciasto lekko ugniatając tylko 3-4 razy. Chcesz tylko wybić duże pęcherzyki powietrza, więc zbyt duża obsługa straci lekkość ciasta. Kształt w piłkę. Przykryć szklaną miską i pozostawić na 15 minut.
Kształt poprzez olejowanie i wyłożenie podstawy i boków czystej, nieużywanej doniczki z ceramiki (około 14 cm wysokości x 13 cm średnicy) pergaminem do pieczenia.
Odetnij ciasto, uformuj je w grubą kiełbasę, która jest nieco węższa na jednym końcu i wciśnij wąski koniec do garnka. Uformuj resztę w 3 okrągłe bułki. Na koniec lekko umyj Bochenek wodą i delikatnie wciśnij gałązkę lub 2 rozmaryny na wierzch (zamocz rozmaryn w zimnej wodzie, aby zapobiec poparzeniu w piekarniku).
Posypać solą płatki i trochę mąki, i posadzić go na blasze z bułki, również ozdobione rozmarynem i solą. Przykryj wszystko czystym ręcznikiem i pozostaw na 40-45 minut lub do momentu, aż Bochenek wzrośnie do około 5 cm nad górną częścią garnka.
Umieść palnik w dolnej części piekarnika 20 minut przed gotowym do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 230C / 210C wentylator / Gaz
Wstawić podniesiony chleb do piekarnika, ostrożnie wlać około 250 ml zimnej wody do puszki do pieczenia (będzie syczeć i stworzyć wybuch pary, aby uzyskać chrupiącą skórkę), a następnie obniżyć ciepło do 220C / 200C wentylator / Gaz
Piec około 20 minut dla bułek i 30 minut dla doniczki, lub do złotego koloru.
Wyjąć i ostudzić na stojaku z drutu. Jeśli dotkniesz pod spodem bochenka, jeśli powinno być twarde i brzmi puste