Czekoladowa Markiza
Czekoladowa markiza to bezglutenowe przystawka. Ten przepis służy 8 i kosztuje 96 centów za porcję. Jedna porcja zawiera 440 kalorii, 5G białka, oraz 35 g tłuszczu. Ten przepis od Serious Eats ma 1 fanów. Udaj się do sklepu i odbierz jajka, pieczone stalówki kakao, masło i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godzina i 30 minut. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 16%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Czekoladowa markiza, Ultimate Chocolate Marquise, oraz Markiza z białej czekolady i truskawek dla podobnych receptur.
Instrukcje
Umieść czekoladę i masło w średniej misce ze stali nierdzewnej w szerokiej patelni z ledwo gotującej się wody. Często mieszaj, aż czekolada prawie się rozpuści.
Wyjmij miskę z ognia i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i wygładzenia. Odstawić.
Metoda podgrzewana (bezpieczna dla jaj): w innej średniej misce ze stali nierdzewnej ubijamy jajka z cukrem i solą, aż się dobrze wymieszają.
Trzepaczka do wody. Ustaw miskę na patelni z ledwo gotującej się wody i wymieszaj żaroodporną silikonową szpatułką, zamiatając dno i boki miski w sposób ciągły,aby zapobiec jajeczkowaniu. Kontynuuj, aż jaja zarejestrują 71° na termometrze natychmiastowego odczytu. (Będziesz musiał wyjąć miskę z patelni, aby uzyskać temperaturę, chyba że jesteś na tyle zwinny, aby jednocześnie mieszać i trzymać i czytać termometr!) Dla bezpieczeństwa przepłucz trzpień termometru w gorącej wodzie na patelni między odczytami.
Wyjmij miskę z patelni i ubić jajka mikserem elektrycznym z dużą prędkością przez 3 do 4 minut, lub aż będą miały konsystencję jak miękko bita śmietana.
W przypadku metody ze świeżymi jajkami: ubijać jajka, cukier i sól—bez użycia wody lub podgrzewania-z dużą prędkością przez 4 do 5 minut, aż jajka uzyskają konsystencję przypominającą delikatnie bitą śmietanę. Złożyć jedną czwartą jajka do czekolady.
Złóż połowę pozostałych jaj do prawie wymieszania.
Dodaj resztę jaj i złóż tylko do równomiernego włączenia. Natychmiast, ZANIM mus zacznie sztywnieć i ustawiać, podziel go między ramekiny lub użyj go do wypełnienia ciasta lub innego deseru. Schłodzić przez co najmniej 1 godzinę lub do momentu ustawienia.
Podawać z bitą śmietaną lub śmietaną z ziaren kakaowych.
Nuty czekoladowe: aby użyć czekolady o wyższej zawartości procentowej, dostosuj przepis jako follows.To użyj 64% do 66% czekolady: użyj 6 1/2 uncji (185 gramów) czekolady. Zwiększyć cukier do 1/4 szklanki plus 1 łyżka (60 gramów), a masło do 9 łyżek (130 gramów).aby użyć 70% do 72% czekolady: użyj 7 uncji (200 gramów) czekolady. Zwiększyć cukier do 1/3 szklanki plus 1 łyżka stołowa (80 gramów) i masło do 9 łyżek stołowych (130 gramów).
Aby krem z ziaren kakao: w małym rondlu zagotować śmietanę i stalówki.
Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 20 minut.
Odcedź krem do miski, naciskając na ciała stałe, aby wydobyć cały płyn. Wyrzuć stalówki. Schłodzić krem przez co najmniej 6 godzin; musi być dokładnie zimny, aby prawidłowo ubijać.
Gotowy do użycia ubij śmietanę, dodając cukier do smaku, gdy śmietana zgęstnieje.