Cytrynowa Babka
Ciasto Lemon Pound Cake to wegetariański deser lakto ovo. Za 45 centów za porcję ten przepis pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Z tego przepisu składa się 10 porcji zawierających 337 kalorii, 4 g białka i 20 g tłuszczu każda. Kilka osób przygotowało ten przepis, a 33 stwierdziły, że był strzałem w dziesiątkę. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Udaj się do sklepu i kup proszek do pieczenia, masło, cukier i kilka innych rzeczy, aby przygotować je już dziś. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 1 godziny i 50 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 22%. Ten wynik nie jest aż tak imponujący. Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili również Ciasto Cytrynowe z pikantną polewą cytrynową, Ciasto Cytrynowe z polewą z miodem cytrynowym i Ciasto Funt Cytrynowe z polewą z Miodu Cytrynowego.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Posmaruj masłem formę do pieczenia chleba na 6 filiżanek i wyłóż ją pergaminem lub woskowanym papierem. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W mikserze wyposażonym w końcówkę do ubijania (lub za pomocą miksera ręcznego) utrzyj masło.
Dodać 1 szklankę cukru i wymieszać. Mikserem pracującym na niskich obrotach dodawaj po jednym jajku.
Pracując naprzemiennie w partiach i mieszając po każdym dodaniu, dodaj suche składniki i 1/4 szklanki soku z cytryny do mieszanki masła.
Mieszaj, aż będzie gładkie.
Wlać do przygotowanej formy i piec, aż ciasto będzie podniesione na środku, a włożony w środek próbnik wyjdzie suchy i prawie czysty (ok. kilka okruszków też będzie OK), 65 do 75 minut.
W międzyczasie przygotuj lukier: w małej misce wymieszaj pozostałą 1/3 szklanki cukru i pozostałą 1/3 szklanki soku z cytryny, aż cukier się rozpuści.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostygnięcia w formie na 15 minut (będzie jeszcze ciepłe). Przejedź nożem po bokach patelni. Postaw drucianą kratkę na blasze z bokami (aby złapać glazurę) i wyłóż ciasto na kratkę. Odklej woskowany papier.
Za pomocą wałka do indyka lub pędzla do ciasta nałóż glazurę na górę i boki ciasta i pozostaw do wchłonięcia. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całą glazurę, łącznie z glazurą, która spłynęła na blachę.
Pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej lub zawinięte w folię spożywczą w lodówce (ciasto dobrze zapakowane wytrzyma do tygodnia).
Podawać w temperaturze pokojowej, w cienkich plasterkach.
Polecane wino: Cream Sherry, Port, Moscato Dasti
Ciasto Funtowe w menu? Spróbuj połączyć z kremowym sherry, porto i moscato d'asti. Powszechną zasadą łączenia win jest upewnienie się, że wino jest słodsze niż jedzenie. Delikatne desery świetnie komponują się z Moscato d'Asti, orzechowe z kremową sherry, a desery karmelowe lub czekoladowe dobrze komponują się z portem. Perrier-Jouet Grand Brut z oceną 4,3 na 5 gwiazdek wydaje się dobrym wyborem. Kosztuje około 57 dolarów za butelkę.
![Perrier-Jouet Grand Brut]()
Perrier-Jouet Grand Brut
Uderzająca świeżość i żywotność kwiatowych i owocowych zapachów (żółtych owoców i świeżych owoców) zakorzenia się, zanim ustąpią subtelnym nutom wanilii i masła, nadając winu owocowy i spójny charakter. Najpierw pojawiają się nuty śliwki wiśniowej, cytryny i bergamotki, następnie ustępują miejsca kwiatom drzew owocowych, takich jak limonka i wiciokrzew. Następnie pojawiają się nuty masła, magdalenki i cukru waniliowego. Trwałe nuty grejpfruta, białych brzoskwiń, zielonych gruszek, jabłoni i zielonych orzechów laskowych dopełniają smaku.