Cytrusowo-szałwiowy pieczony indyk z sosem: duży tłum
Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 83 kalorie, 2G białka, oraz 5G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 10 i kosztuje 41 centów za porcję. Można się nim cieszyć w każdej chwili, ale jest to szczególnie dobre dla Święto Dziękczynienia. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje mniej więcej 4 godziny. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Mieszanka skórki cytrynowej, mąki, liści szałwii i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak przepyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 14%. Ten wynik jest raczej zły. Podobne przepisy to Cytrusowo-szałwiowa Pieczona pierś indyka z sosem: mały tłum, Parmezan-szałwia pieczony indyk z sosem szałwiowym, oraz Pieczony indyk z sosem z szałwii.
Instrukcje
Piekarnik rozgrzać do 218° z rack w najniższej pozycji. Nadmiar tłuszczu wyrzucić z wnętrza jamy indyka. Osuszyć wewnątrz i na zewnątrz.
W małej miseczce wymieszać masło, szałwię, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Zetrzyj tyle skórki z pomarańczy, aby odmierzyć 1 łyżeczkę i dodaj do mieszanki masła. Ćwiartka pomarańczowa wzdłuż i rezerwa.
Zaczynając od (mniejszej) jamy szyi, delikatnie przesuń palcem wskazującym między skórę a mięsem piersi, aby rozluźnić skórę (uważaj, aby nie rozerwać skóry). Mieszankę masła równomiernie pod skórą po obu stronach piersi i natrzeć skórę z zewnątrz, aby równomiernie rozprowadzić masło.
Posypać 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Stuff neck Jama (mniejsza jama) z kilkoma klinami pomarańczy i cebuli, a następnie złożyć skórę szyi pod ciałem i zabezpieczyć metalowymi szaszłykami.
Włożyć większą jamę z pozostałą cebulą i pomarańczowymi klinami, następnie związać pałeczki z sznurkiem kuchennym i podłożyć skrzydła pod korpus.
Włożyć indyka na patelnię i posypać skórką 1 1/2 łyżeczki soli (jeśli używasz koszernego indyka, patrz uwaga kucharzy) i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Dodaj 1 szklankę wody na patelnię i piecz indyka 30 minut w temperaturze 218°.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 177°. Obróć indyka o 180 stopni i piecz 30 minut. Ponownie obróć indyka o 180 stopni i zalej sokami z patelni. Namiot indyka luźno z folią i kontynuować pieczenie, obracanie i fastrygowanie sokami co 30 minut (jeśli patelnia stanie się całkowicie sucha, dodaj 1/2 szklanki wody), aż natychmiastowy odczyt termometru włożony do mięsistej części ud i najgrubszej części piersi (test z obu stron, blisko, ale nie dotykając kości) zarejestruje co najmniej165, około 1 1/2 do 2 godzin więcej. (Całkowity czas pieczenia będzie 2 1/2 do 3 godzin.)
Ostrożnie przechyl indyka tak, aby soki w dużej wnęce spływały na patelnię.
Przełożyć indyka na talerz, rezerwując soki na patelni.
Niech Indyk wstanie, odsłonięty, 30 minut. Wyrzuć cebulę i pomarańcze z dużej jamy i poczekaj, aby wyrzucić cebulę i pomarańcze w mniejszej jamie, aż będą dostępne podczas rzeźbienia.
Wlać soki z patelni przez sito o drobnych oczkach do szklanej miary 2-ćwiartkowej (nie czyścić patelni do pieczenia), a następnie odcedzić i wyrzucić tłuszcz. (W przypadku korzystania z separatora tłuszczu, wlać soki z patelni przez sito do separatora i odstawić, aż tłuszcz wzrośnie do góry, 1 do 2 minut. Ostrożnie wlać soki z patelni z separatora do miary, odrzucając tłuszcz.)
Umieść patelnię na 2 palnikach, następnie dodaj 1 szklankę wody i rozpal patelnię, gotując na dużym ogniu, mieszając i skrobając brązowe kawałki, 1 minutę.
Wlać przez sito do miary zawierającej soki z patelni.
Dodać wystarczającą ilość wywaru z indyka do soków na patelni, aby doprowadzić całość do 4 filiżanek (jeśli zapas jest zatkany, podgrzać do upłynnienia).
Masło rozpuścić w 3-litrowym ciężkim rondlu na średnim ogniu i ubić w mące. Ugotować zasmażkę, ubijając, 3 minuty.
Dodaj mieszaninę zapasów w strumieniu, stale ubijając, aby zapobiec grudkom, a następnie doprowadzić do wrzenia, ubijając od czasu do czasu. Wymieszać soki z indyka zgromadzone na talerzu i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, 5 minut. Doprawić sosem solą i pieprzem.
* Jeśli używasz koszernego indyka, zmniejsz sól posypaną skórą do 1 łyżeczki.