Crostata z gruszką i żurawiną
Nigdy nie można mieć zbyt wielu przepisów na desery, więc wypróbuj Crostatana z gruszką i żurawiną. Jedna porcja zawiera 419 kalorii , 3 g białka i 23 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 12 osób i kosztuje 72 centy za porcję. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 50 minut . Jeśli masz pod ręką gruszki bosc, masło, skórkę pomarańczową i kilka innych składników, możesz go zrobić. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę wegetariańską laktoowowegetariańską . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 26% , co jest raczej złym wynikiem. Wypróbuj Organic Berry Crostata , Peach Crostata i Whole Wheat Cranberry Pear Muffins, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Zobacz jak przygotować ten przepis.
Do ciasta włóż mąkę, cukier i sól do miski robota kuchennego wyposażonego w ostrze ze stali. Pulsuj kilka razy, aby połączyć.
Dodaj masło i szybko wymieszaj palcami, aby pokryć każdą kostkę masła mąką. Pulsuj 12 do 15 razy lub do momentu, aż masło będzie wielkości groszku. Przy włączonym silniku dodaj 1/4 szklanki lodowatej wody na raz przez rurkę podającą. Naciskaj przycisk pulsowania, aby połączyć, ale zatrzymaj maszynę tuż przed połączeniem się ciasta. Wyłóż ciasto na dobrze posypaną mąką deskę i uformuj 2 krążki. Owiń krążki folią i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 450 stopni.
Rozwałkuj każdy krążek ciasta na okrąg o średnicy 28 cm na lekko posypanej mąką powierzchni.
Przenieś je na dwie blachy do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.
Aby przygotować nadzienie, obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój je na ćwiartki.
Pokrój każdą ćwiartkę na duże kawałki. Wymieszaj kawałki ze skórką pomarańczową. Podziel kawałki gruszki między ciastka, przykrywając ciasto i pozostawiając 1 1/2-calowy brzeg.
Posyp każdą tartę 1 łyżką żurawiny.
W misce robota kuchennego wyposażonego w ostrze stalowe wymieszaj mąkę, cukier, sól, cynamon i ziele angielskie.
Dodaj masło i miksuj, aż mieszanka stanie się kruszona.
Wlej do miski i rozcieraj palcami, aż masa zacznie się trzymać kupy.
Posyp równomiernie wierzch obu tart. Delikatnie złóż brzegi każdej tarty na gruszki, marszcząc je, aby utworzyć okrąg.
Piecz crostaty przez 30 minut, lub do momentu, aż skórka będzie złota, a gruszki miękkie.
Pozostaw tarty do ostygnięcia na 5 minut, a następnie za pomocą 2 dużych szpatułek przenieś je na kratkę.