Crostata Wiśniowa
Crostata z wiśni może być tylko deserem, którego szukasz. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegetariański przepis ma 259 kalorii, 4G białka, oraz 5G tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. Na 24 grosze za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 42 ludzie zrobili ten przepis i zrobić go ponownie. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 5 godzin. Mieszanka masła, wody, soli i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 29%. Ten wynik nie jest taki niesamowity. Spróbuj Cherry Pizza Crostata Dolce (Cherry Ricotta Pie) z sosem Port Cherry, Crostata Wiśniowa, oraz Crostata Wiśniowo-Migdałowo-Gruszkowa dla podobnych receptur.
Instrukcje
Ubić razem masło i 1/3 szklanki cukru z mikserem elektrycznym na średniej prędkości, aż blady i puszysty, o 3 protokół. Rezerwa 1 łyżka ubitego jajka, schłodzone, do mycia jaj i ubić Pozostałe jajko do mieszaniny masła, a następnie dodać wanilię, dobrze ubijając. Zmniejsz prędkość do niskiej i wymieszaj mąkę, sól i skórkę, aż mieszanina po prostu utworzy ciasto.
Podziel ciasto na pół i uformuj każdą połowę na 5-do 6-calowy dysk. Owiń dyski w folię i schłodzić do twardego, co najmniej 30 minut.
Rozgrzać masło w 12-calowej patelni nonstick na umiarkowanym ogniu, aż piana ustąpi, następnie dodać świeże lub mrożone wiśnie z sokami i cukrem i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. (Wiśnie będą wydzielać soki.) Nadal gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie będą miękkie, ale nie rozpada się, o 8 protokół. Wymieszać razem wodę i skrobię kukurydzianą, aby utworzyć gęstą pastę, następnie mieszać do gotującego się nadzienia i gotować, często mieszając, 2 minuty. Szybko schłodzić nadzienie, rozprowadzając je na płytkiej patelni do pieczenia i schładzając do lata, około 15 minut.
Rozwałkuj 1 kawałek ciasta (zachowaj pozostały kawałek schłodzony) między 2 arkuszami papieru woskowego na 12-calową okrągłą.
Wyjmij górną kartkę papieru i odwróć ciasto na patelnię. Trim zwis do 1/2 cala i złożyć do wewnątrz, a następnie naciśnij do boku patelni, aby wzmocnić krawędź. Chill tarta shell.
Rozwałkuj pozostałe ciasto w ten sam sposób i usuń górną kartkę papieru, następnie pokrój ciasto na paski o szerokości 10 cali i wsuń ciasto, wciąż na papierze woskowym, na blachę do pieczenia. Ostudzić paski do jędrności, około 5 minut.
Włożyć wyłożoną folią dużą blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzać piekarnik do 191°.
Rozłóż nadzienie w schłodzonej skorupie tart i ułóż 5 pasków 1 cala od siebie w poprzek nadzienia, naciskając końce na krawędź skorupy tart. Ułóż pozostałe 5 pasków 1 cal od siebie po przekątnej na pierwszych paskach, tworząc kratę z przestrzeniami w kształcie rombu. Przyciąć krawędzie wszystkich pasków równo z krawędzią patelni.
Wierzch utrzeć roztrzepanym jajkiem i posypać crostatą pozostałą łyżką cukru.
Crostata upiec na patelni na blasze w piekarniku, aż ciasto będzie złote i nadzienie będzie bulgotać, około 1 godziny. (Jeśli siatka i krawędzie wyglądają zbyt brązowo po 30 minutach, luźno przykryj folią.) Ostudzić crostatę całkowicie na patelni na stelażu, 1 1/2 do 2 godzin, aby soki zagęścić.
* Crostata jest najlepsza w dniu, w którym jest wykonana, ale może być wykonana 1 dzień wcześniej i przechowywana, pokryta folią, w temperaturze pokojowej.