Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe może być właśnie tym deserem, którego szukasz. Dbasz o sylwetkę? Ten przepis na wegetariańskie danie lakto ovo ma 241 kalorii , 3 g białka i 7 g tłuszczu na porcję. Za 62 centy za porcję przepis ten pokrywa 5% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest na 10 osób. Ten przepis z Allrecipes wymaga proszku do pieczenia, mąki, soli i masła. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Od przygotowania do podania przepis ten zajmuje około 1 godziny i 30 minut . Ogólnie rzecz biorąc, przepis ten otrzymuje niezbyt wybitną ocenę Spoonacular wynoszącą 26% . Podobne przepisy obejmują Ciasto migdałowo-śliwkowe z crème fraîche , Ciasto śliwkowe z niebieskim cukrem i Ciasto śliwkowe ze świeżymi śliwkami .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (375 stopni Fahrenheita).
Przygotowanie spodu: W dużej misce wymieszaj 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki białego cukru, proszek do pieczenia i 1/8 łyżeczki soli.
Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj 2/3 szklanki masła lub margaryny za pomocą blendera do ciasta, aż kawałki będą wielkości małego groszku. Wymieszaj z jajkami, ekstraktem waniliowym, mlekiem i skórką z cytryny.
Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostaw ciasto do odpoczęcia w lodówce.
Aby zrobić kruszonkę: W średniej misce wymieszaj 1/2 szklanki mąki, brązowy cukier, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, posiekane orzechy i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj masło lub margarynę palcami, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Odstaw.
Umieść wydrylowane i pokrojone owoce w dużej misce. W małej misce wymieszaj pozostały cukier, mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową, aż do dokładnego połączenia.
Polać owoce i delikatnie wymieszać, aż wszystkie owoce zostaną równomiernie pokryte.
Rozwałkuj ciasto i umieść je w 9-calowej formie do ciasta. Przytnij i pofaluj brzegi, a następnie wlej nadzienie owocowe. Równomiernie pokryj owoce posypką i piecz w nagrzanym piekarniku przez 45 do 55 minut.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.