Ciasto z grzybami i ziemniakami
Wild mushroom & potato cake to przystawka, która serwuje 8. Jedna porcja zawiera 236 kalorii, 5G białka, oraz 14g tłuszczu. Na 3,01 zł za porcję, ten przepis okładki 14% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Mieszanka borowików, ziemniaków, ząbków czosnku i garść innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak smaczny. 42 osób uznało ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jest dostarczany przez BBC Good Food. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezglutenowe i lacto ovo Wegetariańskie dieta. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 2 godziny i 5 minut. Z łyżeczką wynik 55%, to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Gulasz z dzikich grzybów i ziemniaków, Potato & wild mushroom melt, oraz Wild Mushroom & Potato Pizzan na pełnoziarnistym Naan.
Instrukcje
Piekarnik nagrzewany do 200C / wentylator 180C / Gaz
przełóż grzyby do miski i zalej wrzącą wodą, aby je przykryć. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie odcedzić (zachować wywar na inny czas), wyciskając nadmiar płynu.
Rozgrzać około jednej piątej masła na patelni i dusić czosnek na małym ogniu przez 3-4 min. Wrzucić grzyby i nadal gotować przez 15-20 minut do miękkości. Dobrze przyprawić i odstawić.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki(nie myć, bo skrobia trzyma ciasto razem). Posmarować 20 cm patelnią żaroodporną, następnie na dno nałożyć warstwę ziemniaków. Uformuj ciasto warstwami ziemniaków, rozsypanymi grzybami, kropkami masła i przyprawami, kończąc warstwą ziemniaków. Przykryć folią i piec przez 50-60 minut, aż nóż z łatwością wsunie się do ciasta.
Wyjmij z piekarnika, Uruchom nóż na zewnątrz, aby upewnić się, że nie przykleja się, a następnie pozostaw na relaks przez co najmniej 5 minut. Ostrożnie odwrócić na blasze do pieczenia, ostudzić i przechowywać w lodówce. Podawać, podgrzewać w piekarniku, aż się nagrzeje i pokroić w kliny.