Ciasto Do Pizzy
Ciasto do pizzy wymaga ok. 45 minut od początku do końca. Ten przepis służy 6. Obserwujesz swoją figurę? Ten wegański przepis ma 353 kalorie, 8G białka, oraz 10 g tłuszczu na porcję. Na 26 centów za porcję, ten przepis okładki 12% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowali ten przepis. Ten przepis jest typowy dla kuchni śródziemnomorskiej. Udaj się do sklepu i odbierz aktywne drożdże, cukier, ciepłą wodę i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Przynosi ci to Epikurious. Ogólnie ten przepis zarabia dobry spoonacular wynik 46%. Spróbuj Domowe ciasto na pizzę Mellow Mushroom I Kopia Kot Mellowterranean Pizza, Ciasto Do Pizzy {Smażona Pizza Ze Szpinakiem I Grzybami}, oraz Pizza z grilla (jak) + ciasto do pizzy serowej dla podobnych receptur.
Instrukcje
Ciepłą wodę, drożdże i cukier ubić w misce.
Odstawić w ciepłym miejscu na 10 minut, lub aż drożdże są spienione.
Mąkę i sól wymieszać w misce miksera stojącego wyposażonego w hak do ciasta i dobrze wymieszać. Z mikserem na niskim poziomie, dodać mieszaninę drożdży i olej, dobrze mieszając. Nadal mieszaj, stopniowo zwiększając prędkość miksera do średniej-wysokiej, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przenieś ciasto na lekko posmarowaną mąką powierzchnię i wykonaj kilka obrotów ręcznie, aby zakończyć ugniatanie; nadal będzie lekko lepkie.
Alternatywnie, mąkę i sól połączyć w dużej misce i ubijać razem. Zrobić dobrze w środku suchych składników i dodać mieszaninę drożdży i oleju. Używając drewnianej łyżki, mieszaj mokre składniki do suchych składników, aż mieszanina będzie zbyt sztywna, aby wymieszać, następnie mieszaj rękami w misce, aż ciasto się połączy i odciągnie od boków miski. Ciasto wyłożyć na lekko posmarowaną mąką powierzchnię roboczą i zagnieść, dodając tylko tyle mąki, ile potrzeba, aby zapobiec przywieraniu, aż będzie gładkie, elastyczne i tylko lekko lepkie.
Przenieś ciasto do dużej naoliwionej miski, obracając się do płaszcza, przykryj ręcznikiem kuchennym lub plastikową folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 do 1 1/2 godziny, aż podwoi się rozmiar.
Rozwałkować ciasto i obrócić na dobrze posmarowaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel go na 8 sztuk (około 4 uncji każdy) i kształtować każdy z nich w piłkę. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 15 minut przed rozciągnięciem ciasta. Lub, dla łatwiejszej obsługi, przenieść kulki do mąki blachy do pieczenia i przechowywać w lodówce, aż ostygnie.
Odkurz dużą powierzchnię roboczą mieszanką mąki i kaszy mannej. Jeśli ciasto zostało schłodzone, przenieś jedną kulkę na powierzchnię roboczą i pozostaw do ostygnięcia, aż będzie jeszcze chłodne, ale nie zimne (około 60°f, jeśli testowano je za pomocą termometru natychmiastowego odczytu).
Tymczasem rozgrzej patelnię na średnim ogniu, aż będzie bardzo gorąca, około 5 minut (w restauracji używamy cyfrowego termometru na podczerwień do pomiaru temperatury patelni, która idealnie powinna wynosić 191°).
Używając rąk, zacznij prasować i rozciągać ciasto na okrągło o średnicy od 9 do 10 cali, dodając tylko tyle dodatkowej mąki i kaszy mannej do powierzchni roboczej, aby ciasto nie przywierało; używając jednej ręki jako prowadnicy, nachylaj nieco grubszą krawędź wokół okręgu ciasta. Pracuj szybko i uważaj, aby nie przepracować ciasta; jeśli jest odporne lub kurczy się z powrotem podczas kształtowania, pozwól mu odpocząć na krótko przed kontynuowaniem. (Jeśli wolisz, możesz rozwałkować ciasto wałkiem do ciasta. Lekko mąkę powierzchnię roboczą i wałek do ciasta; posypać wałek z większą ilością mąki w razie potrzeby, aby zapobiec przyklejaniu.)
Ostrożnie umieścić okrągłe ciasto na rozgrzanej patelni i gotować, aż ledwo opalić na pierwszej stronie i rumiane w kilku miejscach, 2 do 3 protokół. Gdy skorupa gotuje, jeśli widzisz jakieś części, które pozostają niedogotowane, zwłaszcza grubsze części, po prostu naciśnij je na patelni, aby gotować nieco więcej; gdy ciasto się ustawi, możesz przesunąć skorupę w razie potrzeby, aby uzyskać bardziej równomierne gotowanie. Odwróć skórkę i gotuj, aż druga strona będzie całkowicie sucha, o 1 minutę dłużej.
Przenieść skorupę do stojaka drucianego lub blachy do pieczenia, szczotkując nadmiar mąki i pozostawić do ostygnięcia. Powtórzyć z pozostałym ciastem. (Parzone skórki można przechowywać w lodówce przez noc lub zamrażać, dobrze owinięte, przez okres do 2 tygodni. Czasami, gdy przechodzisz przez wysiłek przygotowania wszystkich tych kroków, może to być praca, która sprawia, że więcej niż chcesz jeść, a następnie, w zależności od dodatków, zamrażanie dodatkowych gotowych pizz. Od czasu do czasu wracam do domu w niedzielny wieczór i odgrzewam mrożoną pizzę, którą zrobiłam w piątek w tosterze—świetna przekąska w mniej niż 10 minut, absolutnie bez wysiłku.)
Zalecamy przygotowywanie tylko jednej pizzy na raz i serwowanie każdej z nich zaraz po jej zakończeniu. Jeśli chcesz zrobić dużo na dużą imprezę, ugotuj kilka z nich raz (lekko podgotuj), a następnie podgrzej je w ciepłym piekarniku przed podaniem.
Umieścić parzoną skórkę pizzy na skórce do pizzy lub blasze do pieczenia.
Rozłóż sos pomidorowy równomiernie na skórce, pozostawiając 1/2 cala granicy wokół, i top z pozostałych składników, jak określono w indywidualnym przepisie. (Nie kładź sosu i żadnych innych składników na skorupie pizzy, aż będzie gotowy do pieczenia, lub skorupa może stać się rozmoczona.)
Przesuń pizzę pod brojlerem, o 4 cale od źródła ciepła, i broil dla 7 lub 8 minut (lub w inny sposób zauważyć w indywidualnym przepisie), aż składniki topping są podgrzewane i / lub gotowane przez i skorupa jest zwęglone i pęcherze w miejscach. Oglądaj dokładnie tak, że składniki nie palić, i przenieść pizzę wokół lub obniżyć stojak brojlerów, jeśli to konieczne. (Czasami podczas tego etapu, w zależności od polewy, dno może zacząć się rozmoknąć; jeśli tak się stanie, możesz po prostu wsunąć pizzę z powrotem na patelnię na chwilę, aby ponownie przykryć skórkę.) A jeśli wolisz więcej kolorów—tak jak my!- przesuń pizzę bliżej źródła ciepła na samym końcu.
Zakończ pizzę z pozostałymi składnikami, jak opisano w indywidualnym przepisie, i pokrój na plastry kółkiem do pizzy, nożycami kuchennymi lub bardzo ostrym nożem.
Przedruk za zgodą Molto Gusto: Easy Italian Cooking autorstwa Mario Batali i Marka Ladnera, © 2010 Ecco