Ciasto budyniowe z solonym karmelem i bananami
Solony Karmelowy Budyń Bananowy to wegetariański deser laktoowo-owo . Ten przepis jest dla 8 osób. Za 2,71 USD za porcję ten przepis pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Jedna porcja zawiera 408 kalorii , 7 g białka i 25 g tłuszczu . Tylko kilka osób przygotowało ten przepis, a jedna powiedziałaby, że trafił w dziesiątkę. Jeśli masz pod ręką wafle waniliowe, mąkę, cukier puder i kilka innych składników, możesz go zrobić. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 45 minut . Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 25% . Ta ocena jest raczej słaba. Podobne przepisy obejmują Fudge Pie z sosem solonego karmelu , Apple-Cheesecake Tart z polewą solonego karmelu i Solony karmelowy kruchy placek pekanowy .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 175°C.
Włóż 45 wafli waniliowych do robota kuchennego i miksuj, aż ciasteczka zostaną drobno pokruszone. Odłóż 1/2 szklanki na wierzch ciasta. Wymieszaj pokruszone wafle waniliowe i masło w małej misce, aż się połączą. Mocno dociśnij je do dna, boków i na brzeg natłuszczonej formy do ciasta o średnicy 9 cali.
Piec, aż lekko się zrumienią, około 10–12 minut.
Przenieś na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, około 30 minut.
Pokryj plasterki banana solonym karmelem. Rozłóż plasterki banana równomiernie na spodzie ciasta.
Rozłóż połowę ciepłego, przygotowanego budyniu waniliowego na bananach, przykryj wafelkami waniliowymi i większą ilością bananów w karmelu.
Rozłóż resztę nadzienia na wafelkach waniliowych i bananach w karmelu.
W dużej misce ubij śmietanę, aż będzie prawie sztywna.
Dodaj ekstrakt migdałowy i cukier i ubijaj, aż utworzą się szczyty. Upewnij się, że nie ubijasz za dużo, w przeciwnym razie krem stanie się grudkowaty i maślany.
Rozsmaruj krem na ciastach. Podczas serwowania udekoruj karmelowym wirem i odłożonymi okruchami wafli waniliowych.
W misce ubij cukier i mąkę, aż wszystkie grudki znikną. Gdy masa będzie miała drobny proszek, ubij jajka i żółtka, i kontynuuj ubijanie, aż powstanie gładka pasta. Powoli ubij 1 szklankę mleka, a gdy już się połączy, dodaj pozostałą szklankę mleka.
Przełóż mieszankę do rondla i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż osiągnie gęstość schłodzonego puddingu, około 10 do 15 minut. (
Mieszanka zacznie bulgotać i będzie na tyle gęsta, że po podniesieniu trzepaczki będzie utrzymywać delikatne wierzchołki.)
Zdjąć z ognia i dodać wanilię.