Chrupiący włoski kurczak z mozzarellą
Jeśli masz około 50 minut do spędzenia w kuchni, chrupiący włoski kurczak z mozzarellą może być świetnym przepisem bez nabiału do wypróbowania. Za 2,55 dolara za porcję otrzymasz danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 405 kalorii , 32 g białka i 12 g tłuszczu . Ten przepis z Allrecipes ma 9 fanów. Jeśli masz pod ręką liście bazylii, sól, kawałki kurczaka i kilka innych składników, możesz to zrobić. Tylko nielicznym osobom naprawdę smakowało to śródziemnomorskie danie. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis uzyskał całkiem niezły wynik łyżką wynoszący 78% . Użytkownicy, którym spodobał się ten przepis, polubili także Frittatę z pieczonej czerwonej papryki i włoskiej kiełbasy z marynatą i mozzarellą , Frittatę z pieczonej czerwonej papryki i włoskiej kiełbasy z dodatkiem marynaty i mozzarelli oraz Chrupiący kurczak po florencku z mozzarellą .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C).
W misce wymieszaj mąkę, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i pieprz cayenne. W osobnej, płytkiej misce ubij jajko.
Do trzeciej miski włóż okruchy panko.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Zanurz każdy kawałek kurczaka w przyprawionej mące, a następnie w jajku; obtaczamy w bułce panko. Smażyć polędwiczki z kurczaka na złoty kolor po obu stronach, około 4 minuty na stronę.
Przenieś kawałki kurczaka na blachę do pieczenia.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj pomidory, czosnek, bazylię, cebulę oraz szczyptę soli i czarnego pieprzu. Zmniejsz ogień i gotuj sos pomidorowy, aż zacznie gęstnieć, często mieszając, około 10 minut. Na każdy kawałek kurczaka nałóż około 1 łyżkę sosu; na wierzch połóż połówkę sera mozzarella.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż ser się roztopi i zacznie bulgotać, od 8 do 10 minut.