Chleb Słonecznikowy
Jeśli masz około 55 minut do spędzenia w kuchni, chleb słonecznikowy może być świetnym przepisem wegetariańskim na lakto ovo, który warto wypróbować. Jedna porcja zawiera 163 kalorie, 5 g białka i 5 g tłuszczu. Ten przepis służy 24 osobom. Za 19 centów za porcję ten przepis pokrywa 8% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Udaj się do sklepu i kup aktywne drożdże, pestki słonecznika, miód i kilka innych rzeczy, aby przygotować je już dziś. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Świetnie sprawdza się jako chleb. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 31%. Wynik ten jest raczej zły. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Pełnoziarnisty chleb lniany ze słonecznikiem (do wypiekania chleba), Chleb z lnu i nasion słonecznika do wypiekania chleba i Chleb maszynowy z płatków owsianych i słonecznika.
Instrukcje
W dużej misce wymieszaj 2 szklanki mąki uniwersalnej, mąki pełnoziarnistej, ziaren słonecznika, drożdży i soli. W rondlu podgrzej wodę, mleko, miód i masło do temperatury 120°-130°.
Dodać do suchych składników. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodaj wystarczającą ilość pozostałej mąki uniwersalnej, aby utworzyć miękkie ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
Uderz ciasto w dół. Obróć na lekko posypaną mąką powierzchnię; podzielić na pół. Uformować bochenki.
W razie potrzeby obtocz bochenki w dodatkowych ziarnach słonecznika.
Umieścić w dwóch natłuszczonych 8-calowych. x 4 cale patelnie do chleba. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 45 minut.
Piec w temperaturze 375° przez 35-40 minut lub do złotego koloru.
Wyjmij z patelni na kratkę do ostygnięcia.