Chleb Pełnoziarnisty I
Chleb pełnoziarnisty i wymaga około 3 godziny i 10 minut od początku do końca. Ten przepis sprawia, że 16 porcji z 176 kalorii, 6G białka, oraz 1g tłuszczu każdy. Na 18 centów za porcję, ten przepis okładki 6% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba zrobiła ten przepis i zrobi to ponownie. Jest ona dostarczana przez Allrecipes. Jest to dobra opcja, jeśli podążasz za bezmleczne i wegetariańskie dieta. Jeśli masz mąkę, mąkę chlebową, wodę i kilka innych składników pod ręką, możesz to zrobić. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 49%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, możesz również polubić przepisy takie jak Pieczywo Pełnoziarniste Miodowe: Pęknięta Pszenica, 100% chleb pełnoziarnisty-atta bread / chleb pełnoziarnisty, oraz Chleb pełnoziarnisty z kiełkami pszenicy i żytem.
Instrukcje
W rondlu dwa quart, połączyć popękane pszenicy, sól, i 3/4 szklanki wody. Gotować, aż pęknięta pszenica będzie miękka i woda zostanie wchłonięta.
Dodaj melasę lub miód, smalec i 1 1/2 szklanki wody do pękniętej pszenicy.
Ogrzać lub schłodzić, aż temperatura wyniesie 125 stopni F (50 stopni C).
Mąkę pełnoziarnistą i drożdże wymieszać w dużej misce.
Dodaj pękniętą mieszaninę pszenicy; pokonać mikserem elektrycznym z niską prędkością przez 30 sekund, skrobanie miski. Pokonaj 3 minuty dłużej na dużej prędkości. Wymieszaj wystarczającą ilość mąki, aby uzyskać sztywne ciasto.
Zagniataj na posypanej mąką, pokrytej ściereczką desce, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, przez 8 do 10 minut. Podziel i uformuj na 2 bochenki; zwinąć mocno, aby zapobiec tworzeniu się kieszeni powietrznych podczas podnoszenia.
Umieść w dwóch nasmarowanych patelniach bochenkowych 9 x 5 cali. Przykryć czystą szmatką. Odstawić do podwojenia, około 1 godziny.
Piec w temperaturze 375 stopni F (190 stopni C) przez 15 minut. Przykryj Bochenek folią aluminiową i kontynuuj pieczenie przez 30 minut.
Wyjąć chleb do stojaka drucianego do ostygnięcia.
Ostudzić przez co najmniej 30 minut przed krojeniem.