Chleb Pełnoziarnisty
Jeśli masz około 1 godziny i 10 minut na spędzenie w kuchni, pełnoziarnisty chleb wirowy może być super wegetariańskim przepisem na lakto ovo, który warto wypróbować. W tym przepisie podano 64 porcje. Jedna porcja zawiera 73 kalorie , 3 g białka i 1 g tłuszczu . Za 9 centów za porcję ten przepis pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Świetnie sprawdza się jako bardzo budżetowy chleb. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jeśli masz pod ręką aktywne drożdże, odtłuszczone mleko w proszku, sól i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest to dostarczane przez Taste of Home. Z wynikiem łyżkowym wynoszącym 29% , to danie nie jest tak spektakularne. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Po prostu niesamowity chleb pszenny cynamonowy , Chleb prawie pełnoziarnisty i Chleb pełnoziarnisty z melasą .
Instrukcje
W dużej misce rozpuść drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody; odstawić na 5 minut.
Dodać mleko w proszku, olej, miód, sól i pozostałą wodę. Ubijaj przez 1 minutę.
Dodaj 4 szklanki mąki; ubijaj na średniej prędkości przez 3 minuty. Dosyp wystarczającą ilość pozostałej mąki, aby powstało miękkie ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 1 godziny.
W przypadku ciasta pełnoziarnistego w dużej misce rozpuść drożdże i cukier w 1/2 szklanki ciepłej wody; odstawić na 5 minut.
Dodać mleko w proszku, olej, miód, sól i pozostałą wodę. Ubijaj przez 1 minutę.
Dodaj mąkę pełnoziarnistą. Ubijaj na średnim poziomie przez 3 minuty. Dodajemy taką ilość mąki uniwersalnej, aby powstało miękkie ciasto.
Obróć na posypaną mąką powierzchnię; ugniatać, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6 minut.
Umieścić w natłuszczonej misce, obracając raz, aby posmarować wierzch. Przykryć i natłuścić w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę.
Uderz każde ciasto w dół; podzielić na ćwiartki.
Rozwałkuj jedną białą porcję i jedną porcję pełnoziarnistą na 14 cali. x 10 cali prostokąty.
Połóż ciasto pełnoziarniste na białym cieście; zwinąć w stylu jelly-roll. Ściśnij końce, aby je uszczelnić i zawinąć pod spód. Powtórzyć z pozostałym ciastem.
Umieścić w czterech natłuszczonych 9-calowych. x 5 cali patelnie do chleba. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, około 40 minut.
Piec w temperaturze 350° przez 40-45 minut lub do złotego koloru.
Wyjmij z patelni na kratkę do ostygnięcia.