Chałka
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na chleb, więc wypróbuj Challah. Jedna porcja tego dania zawiera około 4 g białka , 2 g tłuszczu i łącznie 112 kalorii . Za 11 centów za porcję ten przepis pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis jest dla 32 osób. Ten przepis jest typowy dla kuchni żydowskiej. 397 osób przygotowało ten przepis i zrobiłoby go ponownie. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezmleczną i laktoowowegetariańską . Chanuka będzie jeszcze bardziej wyjątkowa z tym przepisem. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 1 godziny . Ten przepis z Taste of Home wymaga aktywnych drożdży, oleju canolan, wody i mąki. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis otrzymuje ocenę Spoonacular wynoszącą 37% , co nie jest tak spektakularne. Mama's Challah są bardzo podobne do tego przepisu.
Instrukcje
Rozpuść drożdże w dużej misce w ciepłej wodzie.
Dodaj olej, cukier, sól, jajka i 4 szklanki mąki. Ubijaj, aż masa będzie gładka. Wmieszaj pozostałą mąkę w ilości wystarczającej do uzyskania zwartego ciasta. Przełóż na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne, około 6-8 minut.
Umieść w natłuszczonej misce, obracając raz, aby natłuścić wierzch. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Uderz ciasto. Wyłóż na lekko posypaną mąką powierzchnię i podziel na pół. Podziel każdą porcję na trzy części. Uformuj z każdej wałek o długości 38 cm.
Ułóż trzy sznurki na natłuszczonej blasze do pieczenia i zapleć je w warkocz; zlep końce, aby je uszczelnić i podwinąć. Powtórz z pozostałym ciastem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, około 1 godziny.
Roztrzepać jajko z zimną wodą i posmarować nim warkocze.
Jeśli chcesz, posyp sezamem lub makiem.
Piec w temperaturze 350° przez 30–35 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Wyjąć na kratkę do ostygnięcia.