Całe kurczaki wędzone po toskańsku w rozmarynie
Toskańskie całe kurczaki wędzone w rozmarynie mogą być właśnie daniem głównym, którego szukasz. Obserwujesz swoją sylwetkę? Ten bezglutenowy i bezmleczny przepis zawiera 711 kalorii, 43 g białka i 48 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 4 osobom. Za 2,58 USD za porcję ten przepis pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba uznała ten przepis za przepyszny i satysfakcjonujący. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jeśli masz pod ręką sól koszerną, kurczaka, cukier i kilka innych składników, możesz to zrobić. Od przygotowania do talerza ten przepis zajmuje około 6 godzin i 10 minut. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że ten przepis zasługuje na łyżkową ocenę 57%. Ten wynik jest solidny. Jeśli podoba Ci się ten przepis, przejrzyj podobne przepisy: Kurczaki wędzone cytrynowo-chipotle, Kurczak po toskańsku z rozmarynem i Łosoś toskański z rozmarynem Orzo.
Instrukcje
Wyposażenie specjalne: Zrębki z drewna pekan i 8 gałązek świeżego rozmarynu, namoczone w wodzie przez 2 godziny
Aby przygotować solankę, zagotuj 6 szklanek wody w dużym rondlu.
Dodać bulion, sól, miód, cukier, ziarna pieprzu, rozmaryn i czosnek, mieszając do rozpuszczenia soli.
Zdjąć z ognia i dodać kostki lodu, aby szybko ostygły do temperatury pokojowej.
Umieść kurczaka w wiadrze piersią do dołu, przykryj i wstaw do lodówki na 2 do 4 godzin.
Wyjmij kurczaka z solanki i dobrze opłucz zimną wodą. Wysuszyć, położyć na kratce do pieczenia i przechowywać w lodówce przez co najmniej 1 godzinę do 4 godzin. Dzięki temu skórka będzie sucha, co sprawi, że podczas gotowania będzie bardziej chrupiąca.
Rozgrzej wędzarnię do 275 stopni F i do 325 stopni F, jeśli wędzarnia to potrafi.
Dodaj namoczone zrębki i gałązki rozmarynu.
Całego kurczaka posmaruj olejem rzepakowym i posyp pieprzem.
Włóż kurczaka do wędzarni, a pod spodem umieść miskę ociekową. Wędź, aż temperatura piersi osiągnie 160 stopni F, a udo osiągnie 170 stopni F, w zależności od wielkości kurczaka, od 1 1/2 do 3 godzin.