Caponata Z Pieczonego Bakłażana
Pieczony bakłażan Caponata trwa około 3 godziny i 38 minut od początku do końca. Ten bezmleczny, lakto ovo wegetariański i wegański przepis serwuje 8 i kosztuje 1,53 zł za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 7G białka, 18g tłuszczu i w sumie 347 kalorii. Kilka osób naprawdę polubiło ten dodatek. Ten przepis jest lubiany przez 49 smakoszy i kucharzy. Jeśli masz pod ręką sok z cytryny, pietruszkę, bakłażana i kilka innych składników, możesz to zrobić. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia wynik spoonacular 62%, który jest solidny. Podobne przepisy to Caponata Z Pieczonego Bakłażana, Caponata z pieczonego czosnku i bakłażana, oraz Kurczak z pieczonym bakłażanem Caponata.
Instrukcje
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. Wyłóż blachę folią aluminiową.
Połóż cały bakłażan na patelni, nakłuj widelcem w kilku miejscach i natrzyj oliwą z oliwek. Piecz przez 45 do 50 minut, aż bakłażan będzie bardzo miękki po przekłuciu nożem. Odstawić do ostygnięcia. Przekrój bakłażana na pół, obierz i wyrzuć skórkę.
Umieść bakłażana, paprykę i oliwki w misce robota kuchennego wyposażonego w stalowe ostrze i pulsuj, aż będą grubo posiekane.
W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na średniej patelni do smażenia.
Dodaj cebulę i płatki czerwonej papryki i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, aż cebula lekko się zrumieni.
Dodaj czosnek, gotuj przez 1 minutę i dodaj do mieszanki bakłażana.
Dodaj pietruszkę, orzeszki pinii, sok z cytryny, kapary, koncentrat pomidorowy, ocet, sól i pieprz i wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby umożliwić rozwój smaków. Posmakuj przypraw i podawaj w temperaturze pokojowej z prażonymi trójkątami pita.