Deszcz uderza w okna w drzwiach za mną tak mocno, że brzmi, jakby strzelały do mnie małe pistolety pełne kamyków. Przez kilka dni wiatr wiał i wiał, zabierając ze sobą wszystkie Śliczne Żółte liście. Kilka tygodni temu grzejnik był zakurzony w kącie pokoju. Teraz jest prawie co wieczór.Czas na pierniki.Przez cały tydzień gotowaliśmy z listopadowego numeru Gourmet, zamiast książki kucharskiej. Dzisiaj chciałam opowiedzieć wam o tym doświadczeniu i dlaczego tak bardzo kocham ten magazyn. Ale pod koniec wieczoru wciąż jestem pozbawiona słów. Rano wyjeżdżamy na małą wycieczkę i nie chcę się spieszyć. Więc dzisiaj po prostu podzielę się tym.Jednym z przepisów na desery w listopadowym numerze był drobiazg z piernika dyniowego. Nie wiem jak ty, ale dla mnie drobiazgi są jak lato. To i mają tyle kubków kremu (lub w tym przypadku musu z dyni), że jedzenie drobiazgu trzymałoby mnie przykutym do kanapy, w pełnej formie drzemki. Więc mijałem go przy pierwszej decyzji, co gotować w tym tygodniu. Potem zaczął padać deszcz.Piernik, z gęsto ułożonymi przyprawami i ciemną melasą, wydawał się właśnie tym. Ponieważ Wiem, że przepisy dla smakoszy pracy, czułem się komfortowo konwersji go do wersji bezglutenowej. Przesiałem i wąchałem przyprawy, czekałem, aż masło zmięknie na blacie, wykopałem melasę i zacząłem mieszać. Godzinę później trzymaliśmy w rękach pierniki.Przysięgam, Danny zjadł wczoraj połowę patelni przed snem. To znaczy, ja też pomogłam, ale on naprawdę to uwielbiał. "To jest dobre, kochanie."Po prostu się uśmiechnąłem. Uwielbiam uszczęśliwiać go wypiekami.Dziś rano, przy słabym świetle, próbowałem zrobić zdjęcie piernika. Dmuchany wysoki, lekki, ale nadal gąbczasty-miękki jak krakersy namoczone w mleku, ten piernik jest najlepszy, jaki kiedykolwiek zrobiłem. Ale na spodku, na blacie, wyglądał jak kwadrat ciemny na białym. Ciemne niebo na zewnątrz nie pomogło. Gotowy się poddać, przyniosłem go do naszej sypialni, na stole, na którym czasami lubię strzelać. Zanim udało mi się rozgryźć otwór, mała fasola chwyciła kawałek i zaczęła jeść. Goniłem ją po pokoju, śmiejąc się. Potem zatrzymał się, aby spojrzeć w dół i wziął ten strzał.Wystarczająco dobre dla małej fasoli? Uważamy, że to będzie wystarczająco dobre dla Ciebie.1/2 szklanki mąki quinoa 3/4 szklanki mąki teff1/4 szklanki mąki owsianej (proszę upewnić się, że jest to wykonane z certyfikowanego owsa bezglutenowego)3/4 szklanki słodkiej mąki ryżowej1/2 szklanki mąki z tapioki2 łyżeczki guma ksantanowa3/4 łyżeczki guma guar1 łyżeczka soda1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego piernika 1 łyżeczka zmielonej cynamony1 łyżeczka zmielonych cloves1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu1 kij (8 łyżek) niesolone masło, w pokoju temperatura1/2 szklanki pakowane ciemnobrązowy cukier1/2 szklanki cukru granulowanego2 Duże jajka1/2 szklanki melasy3/4 szklanki maślanki (wstrząsnąć)1/2 szklanki gorącej wody