Bakłażan z pikantnym sosem pomidorowym
Nigdy nie możesz mieć zbyt wielu przepisów na przystawki, więc spróbuj bakłażana z pikantnym sosem pomidorowym. Jedna porcja zawiera 340 kalorii, 8G białka, oraz 26g tłuszczu. Ten bezglutenowy, pierwotny, przyjazny dla fodmap i wegetariański przepis służy 4 i kosztuje 2,16 zł za porcję. Udaj się do sklepu i odbierz liście pietruszki, bakłażana, harissy i kilka innych rzeczy, aby zrobić to dzisiaj. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 45 minut. Ten przepis jest lubiany przez 1 smakoszy i kucharzy. Wszystko biorąc pod uwagę, zdecydowaliśmy ten przepis zasługuje na spoonacular wynik 75%. Ten wynik jest solidny. Podobne przepisy to Bułeczki z bakłażanem z pikantnym sosem pomidorowym, Małe klopsiki jagnięce w pikantnym sosie pomidorowym z bakłażanem, oraz Zdrowe i pyszne: bakłażan w pikantnym sosie pomidorowym.
Instrukcje
Podgrzać 2 łyżki oleju w patelni 12-calowy na średnim ogniu, aż migotanie.
Dodaj tyle bakłażana, ile zmieści się w jednej warstwie i gotować, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż dobrze rumiane z obu stron, o 10 minut w sumie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powtórz z pozostałym bakłażanem i 2 łyżkami oleju.
Zdjąć z patelni i odstawić.
W tej samej patelni na średnim ogniu, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i ciepła, aż migotanie.
Dodać czosnek i gotować, aż pachnące, o 30 sekund.
Dodać harissę i wymieszać do połączenia.
Dodaj pomidory i dostosować ogień, aż utrzymuje energiczny dusić, przyprawy z solą i pieprzem, i rozbijając pomidory z masher ziemniaków lub drewnianą łyżką, gdy już zmiękną.
Pozostawić do gotowania, aż pomidory są podzielone, z grubsza 10 do 12 minut w puszkach i 18 do 20 na świeże, przyprawy w razie potrzeby. Gdy sos zgęstnieje, dodać bakłażany z powrotem i wymieszać tak, aby się rozgrzały, a następnie wlać do naczynia do serwowania lub podawać z patelni, top z fetą i pietruszką.
Podawać z cytrynowymi klinami.