Zupa z pieczonej dyni żołędziowej
Zupa z pieczonej dyni żołędziowej wymaga około 1 godziny i 25 minut od początku do końca. Jedna porcja zawiera 168 kalorii , 5 g białka i 8 g tłuszczu . Ten przepis jest dla 6 osób i kosztuje 1,03 USD za porcję. Można ją spożywać o każdej porze, ale jest szczególnie dobra zimą . 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Mieszanka pół na pół, marchewki, mielonego cynamonu i garści innych składników to wszystko, czego potrzeba, aby ten przepis był tak pyszny. Sprawdza się dobrze jako niedroga przystawka. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 42% , to danie jest solidne. Wypróbuj Farrotto z pieczoną dynią żołędziową , Pieczoną dynią żołędziową faszerowaną pikantnym Biryani (wegetariańską/wegańską) i Curry z dynią żołędziową , aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita).
Ułóż dynię w naczyniu do pieczenia przekrojoną stroną do dołu.
Wlej do naczynia do pieczenia tyle wody, aby zakryć jej dno.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż miąższ dyni będzie można łatwo nakłuć widelcem, około 45 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aż dynia będzie mogła być brana do ręki. Przełóż miąższ do miski i odstaw.
Rozpuść masło w garnku na średnio-wysokim ogniu. Smaż cebulę, marchewkę i czosnek w roztopionym maśle, aż zmiękną, 5 do 7 minut.
Wlej bulion z kurczaka do garnka; dodaj dynię.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Wlać mieszankę do blendera nie więcej niż do połowy. Przykryć i przytrzymać pokrywkę; pulsować kilka razy przed pozostawieniem do zmiksowania. Zmiksować partiami do uzyskania gładkiej konsystencji i włożyć z powrotem do garnka.
Wymieszaj pół na pół, gałkę muszkatołową i cynamon z zmiksowaną zupą; dopraw solą i pieprzem. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli chcesz.