Zupa z pieczonej dyni żołędziowej
Zupa z pieczonej dyni żołędziowej może być dokładnie tym przepisem bezglutenowym , którego szukałeś. Ta przystawka ma 168 kalorii , 5 g białka i 8 g tłuszczu na porcję. Ten przepis jest przeznaczony dla 6 osób i kosztuje 1,03 USD za porcję. Jeśli masz dynię żołędziową, masło, czosnek i kilka innych składników, możesz ją zrobić. Od przygotowania do podania przepis zajmuje około 1 godziny i 25 minut . 470 osób uznało ten przepis za pełen smaku i sycący. Można się nim delektować o każdej porze, ale jest szczególnie dobry zimą . Jest on dostarczany przez Allrecipes. Biorąc wszystko pod uwagę, zdecydowaliśmy, że przepis ten zasługuje na ocenę Spoonacular wynoszącą 58% . Ta ocena jest całkiem dobra. Jeśli podoba Ci się ten przepis, mogą Ci się spodobać również takie przepisy jak Farrotto z pieczoną dynią żołędziową , Pieczona dynia żołędziowa faszerowana pikantnym biryani (wegetariańska/wegańska) i Zupa z dyni żołędziowej z curry .
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita).
Ułóż dynię w naczyniu do pieczenia przekrojoną stroną do dołu.
Wlej do naczynia do pieczenia tyle wody, aby zakryć jej dno.
Piec w nagrzanym piekarniku, aż miąższ dyni będzie można łatwo nakłuć widelcem, około 45 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, aż dynia będzie mogła być brana do ręki. Przełóż miąższ do miski i odstaw.
Rozpuść masło w garnku na średnio-wysokim ogniu. Smaż cebulę, marchewkę i czosnek w roztopionym maśle, aż zmiękną, 5 do 7 minut.
Wlej bulion z kurczaka do garnka; dodaj dynię.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Wlać mieszankę do blendera nie więcej niż do połowy. Przykryć i przytrzymać pokrywkę; pulsować kilka razy przed pozostawieniem do zmiksowania. Zmiksować partiami do uzyskania gładkiej konsystencji i włożyć z powrotem do garnka.
Wymieszaj pół na pół, gałkę muszkatołową i cynamon z zmiksowaną zupą; dopraw solą i pieprzem. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli chcesz.