Zupa z małżami z Manhattanu
Manhattan Clam Chowder może być dokładnie tym amerykańskim przepisem, którego szukasz. Ten przepis jest dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 366 kalorii , 13 g białka i 12 g tłuszczu . Za 2,82 dolara za porcję przepis ten pokrywa 26% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. 1 osoba była zadowolona, że wypróbowała ten przepis. Od przygotowania do podania, ten przepis zajmuje około 40 minut . Jest on dostarczany przez Foodnetwork. Jeśli masz pod ręką sok z małży w butelce, pomidory w puszce, sól i pieprz koszerny oraz kilka innych składników, możesz go zrobić. To dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, bezmleczną i Whole 30. Tylko kilka osób naprawdę polubiło to danie główne. Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 69% , to danie jest solidne. Wypróbuj Light Clam Chowder , New England Clam Chowder i Classic Clam Sauce, aby uzyskać podobne przepisy.
Instrukcje
Smaż boczek w rondlu lub dużym garnku na średnio-wysokim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumieni, około 3 minut.
Dodaj seler, ziemniaki, cebulę, marchewkę, czosnek, liście laurowe, tymianek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż seler i cebula zaczną mięknąć, około 3 minut.
Dodaj pomidory do garnka i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj małże i ich soki, 1 szklankę wody i sok z małży w butelce; przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie, 20 do 25 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Podawać z krakersami ostrygowymi.
Na porcję: Kalorie 408; Tłuszcz 17 g (nasycony 6 g); Cholesterol 65 mg; Sód 1184 mg; Węglowodany 39 g; Błonnik 6 g; Białko 24 g
Zdjęcie autorstwa Justina Walkera