Stek z flanki z sosem czosnkowo-winnym
Stek z flanki w sosie winno-czosnkowym to bezglutenowy i podstawowy przepis na 4 porcje. Jedna porcja zawiera 398 kalorii , 37 g białka i 20 g tłuszczu . Za 4,15 USD za porcję ten przepis pokrywa 21% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Ten przepis z Allrecipes ma 26 fanów. Mieszanka pieprzu, masła, zielonej cebuli i kilku innych składników wystarczy, aby ten przepis był tak przepyszny. Jest idealny na walentynki . Świetnie sprawdza się jako dość drogie danie główne. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 1 godziny i 15 minut . Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis uzyskał 66% wyniku , co oznacza, że jest solidny. Spróbuj steku z flanki z sosem grzybowym , steku z flanki z sosem chimichurri i azjatyckiego steku z flanki, aby poznać podobne przepisy.
Instrukcje
Główkę czosnku przekrój na pół, ułóż na kwadracie folii i skrop oliwą z oliwek. Zawinąć.
Piec w temperaturze 400 stopni F (200 stopni C) przez 45 minut. Wyciśnij prażone ząbki czosnku ze skórek i zmiksuj na puree. Odłożyć na bok.
Posyp stek solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Rozgrzej dużą, ciężką patelnię na średnim ogniu, ale nie dodawaj tłuszczu. Gdy jest gorący, smaż sezonowany stek, aż będzie przypieczony i dobrze zrumieniony po obu stronach, około minuty na stronę. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj 2 łyżki masła. Kontynuuj smażenie przez 3 do 5 minut z każdej strony.
Wyjmij mięso i trzymaj w cieple.
Z patelni zlej tłuszcz, dodaj szalotkę i czerwone wino. Doprowadź do wrzenia i dodaj puree czosnkowe. Gotuj, aż wino zredukuje się o połowę, stanie się gęste i syropowe. Gdy się zagotuje, drewnianą łyżką zeskrobuj przyrumienione kawałki. Wmieszać soki mięsne, które zebrały się pod stekiem. Gotuj przez kolejną sekundę.
Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe 2 łyżki masła, aż połączy się z sosem winnym.
Szybko pokrój mięso wzdłuż włókien, w cienkie paski. Ułóż na gorącym talerzu i polej sosem środek plasterków.