Sałatka z pieczonej dyni żołędziowej
Przepis na sałatkę z pieczonej dyni żołędziowej można przygotować w około 1 godzinę i 15 minut . Ten przepis jest dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 242 kalorie , 6 g białka i 13 g tłuszczu . Za 2,29 USD za porcję ten przepis pokrywa 14% dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Tylko kilka osób naprawdę polubiło tę przystawkę. Ten przepis z Allrecipes wymaga mielonego kminu, syropu klonowego, czosnku i żurawiny. 1 osoba wypróbowała i polubiła ten przepis. Jest to dobra opcja, jeśli stosujesz dietę bezglutenową, laktoowowegetariańską i pierwotną . Z wynikiem Spoonacular wynoszącym 66% , to danie jest dobre. Jeśli podoba Ci się ten przepis, sprawdź też inne podobne: Farrotto z pieczoną dynią żołędziową , Pieczona dynia żołędziowa faszerowana pikantnym biryani (wegetariańska/wegańska) i Ciasteczka z dyni żołędziowej z szałwią i serem Gruyère .
Instrukcje
Umieść ruszt w środkowej części piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (400 stopni Fahrenheita). Wyłóż blachę do pieczenia lub foremkę do rolady papierem pergaminowym.
Rozłóż kostki dyni na przygotowanej blasze do pieczenia i polej 2 łyżkami oliwy z oliwek.
Wymieszaj w małej misce cynamon, cebulę w proszku, kminek, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; posyp mieszanką przypraw kostki cukinii.
Piec na środkowej półce nagrzanego piekarnika, aż dynia będzie miękka, około 15–20 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ubij ocet jabłkowy, syrop klonowy, musztardę Dijon, skórkę pomarańczową, garam masala, czosnek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w misce, aż do dokładnego połączenia; powoli wlewaj oliwę z oliwek do mieszanki octu, cały czas mieszając, aż oliwa z oliwek połączy się z dressingiem. Schłodź, wykonując pozostałe kroki.
Wrzuć do miski sałatkowej pokrojoną w kostkę dynię, młodą rukolę, żurawinę, pistacje i ser kozi; polej dressingiem i podawaj.