Pieczony indyk z sosem wymaga z grubsza 3 godziny i 55 minut od początku do końca. Na 3,91 zł za porcję, ten przepis okładki 51% Twojego codziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. To danie główne ma 1143 kalorie, 115g białka, oraz 51 g tłuszczu na porcję. Ten przepis służy 8. 1 osoba była pod wrażeniem tego przepisu. Jest idealny do Święto Dziękczynienia. Udaj się do sklepu i odebrać gotowanie jabłko, tymianek, seler, i kilka innych rzeczy, aby to dzisiaj. Z łyżeczką wynik 75%, to danie jest całkiem dobre. Spróbuj Prosty pieczony indyk z bogatym sosem indyczym, Pieczony Indyk Z Sosem Madera, oraz Pieczony indyk z sosem Kiełbasowym dla podobnych receptur.
Instrukcje
1
Wyposażenie specjalne: duża patelnia do pieczenia szczotka do ciasta lub termometr do natychmiastowego odczytu bańki
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Szczotka Do Ciasta
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
Ostry Sos Z Oleju Sezamowego
Baster
2
Wyreguluj stojak piekarnika do najniższej pozycji i usuń pozostałe stojaki. Rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
1/3 Szklanki Czystego Oleju Roślinnego Crisco®
3
Usuń szyję i podroby z indyka. Odrzuć wątrobę, odłóż resztę na bok. Osusz indyka w środku i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Doprawić jamę piersi solą i pieprzem. Cebulę pokroić w plasterki i przeciąć o połowę główkę czosnku w poprzek. Włożyć do indyka czosnek i połowę cebuli wraz z ziołami i 1 liściem laurowym. Marchew i seler pokroić w połowie długości; umieścić je na środku patelni do pieczenia i ustawić indyka, pierś do góry, na wierzchu warzyw.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
1 1/2 Szklanki Ząbków Czosnku, Zarezerwowanych Z Oleju Czosnkowego
3 łyżki Plus 1-1/2 łyżeczki Roztopionego Masła
1/2 Do 1 Ananasa (w Zależności Od Wielkości), Obranego I Pokrojonego Na 1/2-calowe Kawałki, Opłucz I Zachowaj ładne Liście Do Dekoracji
Pęczek Selera Pokrojonego W Plasterki (ok
1 Pomarańcza, Skórka
20 Cienkich Plastrów Cukinii
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
1/2 Funta Fasoli Garbanzo, Namoczonej I Ugotowanej (zarezerwowano 1/3 Szklanki Płynu Z Gotowania)
Wątroba
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Na 4 świeże Liście Bazylii, Pokrojone W Cienkie Plasterki
Dodatkowa Starta Skórka Z Limonki, Opcjonalnie
4
Masło roztopić w średnim rondlu, posmarować około połowy całego ptaka, doprawić skórkę solą i pieprzem. Namiot indyka z folią aluminiową i pieczemy przez 2 godziny. Odstawić około 3 łyżki masła do fastrygowania ptaka.
Składniki, których będziesz potrzebować
1 Szklanka Dzikiego Ryżu, Dokładnie Opłukanego
6 żeberek Wieprzowych Lub Kotletów Z Polędwicy Z Kością (8 Uncji Każdy)
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
4 łyżki Dżemu Malinowego, Jagodowego Lub Truskawkowego
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
5
Gotować resztę cebuli, szyi i podrobów w pozostałym maśle w rondlu, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż rumiane, o 15 protokół.
Składniki, których będziesz potrzebować
6 żeberek Wieprzowych Lub Kotletów Z Polędwicy Z Kością (8 Uncji Każdy)
20 Cienkich Plastrów Cukinii
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
6
Dodać bulion, pozostałe zioła, i liść laurowy; przykryć i dusić na średnim ogniu, podczas gdy Indyk piecze, o 2 godziny. Wyrzucić podrobów w razie potrzeby, lub zarezerwować dla podrobów SOS. Po 2 godzinach wyjmij folię z indyka i użyj pędzla do ciasta lub Bastylii, aby upiec indyka z zarezerwowanym masłem i kilkoma kapiącymi patelniami. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 425 stopni F i nadal piec, aż natychmiastowy odczyt termometr zatrzymany w udzie rejestruje między 170 i 180 stopni F, O 1 godzinę więcej.
Składniki, których będziesz potrzebować
3 łyżki Plus 1-1/2 łyżeczki Roztopionego Masła
6 żeberek Wieprzowych Lub Kotletów Z Polędwicy Z Kością (8 Uncji Każdy)
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Przełożyć indyka na deskę do krojenia i odstawić na 15 do 20 minut przed wyrzeźbieniem.
Składniki, których będziesz potrzebować
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Deska Do Krojenia
1
Wlać wszystkie kapiele z indyka do płynnej miarki i wyrzucić warzywa. 1/2 szklanki tłuszczu z wierzchu kapieli i przełożyć do rondla. (Umieść miarkę z pozostałymi kroplami i tłuszczem w zamrażarce na kilka minut, aby oddzielić.)
Składniki, których będziesz potrzebować
1 1/2 Szklanki Ząbków Czosnku, Zarezerwowanych Z Oleju Czosnkowego
4 Do 5 Małych Lub 2 Do 3 Dużych Gałązek świeżego Rozmarynu, Liście Drobno Posiekane
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Pieczony Sos Z Indyka
Sól Koszerna, Podzielona, Plus Więcej Do Posypania
Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu, równomiernie rozsypać mąkę na wierzchu i gotować, stale mieszając, drewnianą łyżką, aż mąka lekko zarumieni i pachnie smacznie, około 4 minut. Przełącz na trzepaczkę; następnie stopniowo i ostrożnie wlewaj gorący bulion do mieszanki mąki, stale ubijając. Doprowadzić sos do wrzenia; dostosować ciepło tak to simmers delikatnie. Odtłuścić i wyrzucić nadmiar tłuszczu z pozostałych kapieli i dodać soki z patelni do sosu. Nadal dusić, ubijając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, o 10 protokół. Doprawić Worcestershire, solą i pieprzem.