Jeśli masz w pobliżu 4 godziny i 45 minut do spędzenia w kuchni kurczak w sosie dyniowo-Ancho Mole może być wyjątkowy bezglutenowe i bezmleczne przepis do wypróbowania. Ten przepis serwuje 8 i kosztuje 3,54 USD za porcję. Jedna porcja tego dania zawiera około 44g białka, 24g tłuszczu i w sumie 589 kalorii. Działa dobrze jako sos. 28 osób cieszyło się, że wypróbowało ten przepis. Jest dostarczany przez Foodnetwork. Jeśli masz pod ręką koszerną sól i pieprz, awokado, ziarna pieprzu i kilka innych składników, możesz to zrobić. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis zarabia spektakularny wynik spoonacular 91%. Jeśli podoba Ci się ten przepis, spójrz na te podobne przepisy: Pikantny Grillowany kurczak z kremowym sosem z dyni, Ciasteczka Ancho Mole, oraz Chili wołowe z Ancho, kretem i kminkiem.
Instrukcje
1
Zobacz, jak zrobić ten przepis.
2
Wyposażenie specjalne: Robot kuchenny
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Robot Kuchenny
3
W średnim rondlu wymieszaj 6 szklanek wody, soli, cukru, liścia laurowego, laski cynamonu, pieprzu i goździków. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, delikatnie mieszając. Gdy cukier i sól się rozpuszczą, zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Składniki, których będziesz potrzebować
Laska Cynamonu
Pieprz
Liście Laurowe
Goździki
Cukier
Woda
Sól
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z Sosem
4
Przełóż do dużej miski, dodaj kurczaka i wstaw do lodówki pod przykryciem co najmniej 2 godziny lub na noc. Pozostałe 2 szklanki wody zagotuj w małym rondelku na dużym ogniu. W średnio żaroodpornej misce dodaj chili ancho i zalej wrzącą wodą. Obciążaj talerzem, aby papryki pozostały pod wodą i pozwól im moczyć się przez 15 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Ancho Chili Pepper
Cały Kurczak
Papryka
Woda
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia Z Sosem
1 Szklanka Malin, świeżych Lub Rozmrożonych
5
Usuń i wyrzuć łodygi, gdy papryka zmięknie.
Składniki, których będziesz potrzebować
Papryka
6
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. na blasze Wrzuć jalapenos, cebulę, pomidory, czosnek i kminek z 2 łyżkami oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Piecz, aż ładnie skarmelizuje się z dobrym kolorem, 25 do 30 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Sól I Pieprz
Papryka Jalapeno
Pomidor
Czosnek
Kminek
Cebula
Olej Do Smażenia
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
7
Dodaj pestki dyni na suchą, gorącą patelnię na dużym ogniu. Mieszaj często, aż nasiona będą złote i zaczną pękać.
Składniki, których będziesz potrzebować
Nasiona Dyni
Nasiona
Mieszanka Przypraw Do Steków, Preferowana Marka Montreal Steak Seasoning Firmy McCormick
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Patelnia
8
Przenieś do robota kuchennego wraz z pieczonymi warzywami.
Składniki, których będziesz potrzebować
Warzywa
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Robot Kuchenny
9
Dodaj namoczone chili, około 2 łyżek płynu do namaczania chili, liście kolendry i pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek do procesora. Puree do uzyskania gładkości. W razie potrzeby posmakuj i dopraw solą i pieprzem.
Składniki, których będziesz potrzebować
świeża Kolendra
Sól I Pieprz
Oliwa Z Oliwek
Papryka Chili
10
Wyjmij kurczaka z lodówki, osusz papierowymi ręcznikami i włóż do dużego holenderskiego piekarnika.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Ręczniki Papierowe
Piec Holenderski
11
Wlej sos kretowy i piecz pod przykryciem, aż kurczak się ugotuje, około 55 do 60 minut.
Składniki, których będziesz potrzebować
Cały Kurczak
SOS
Sprzęt, z którego będziesz korzystać
Piekarnik
12
Wyjmij z piekarnika i przełóż kurczaka na deskę do krojenia, aby ostygł. Gdy ostygnie w dotyku, rozdrobnij kurczaka i dodaj go z powrotem do sosu. Przełóż Kreta do tortilli kukurydzianych i podawaj z ćwiartkami limonki, plasterkami awokado, posiekaną sałatą, czerwoną cebulą i rzodkiewką.