Kurczak i soczewica z rozmarynem
Jeśli masz około 50 minut do spędzenia w kuchni, Kurczak i soczewica z rozmarynem może być wspaniałym przepisem bezglutenowym i bezmlecznym do wypróbowania. Za 2,45 USD za porcję otrzymujesz danie główne dla 4 osób. Jedna porcja zawiera 371 kalorii , 36 g białka i 7 g tłuszczu . Ten przepis podoba się 11 smakoszom i kucharzom. Jeśli masz pod ręką marchewki, czosnek, wino i kilka innych składników, możesz go zrobić. Jest on dostarczany przez Allrecipes. Ogólnie rzecz biorąc, ten przepis otrzymuje niesamowitą ocenę Spoonacular wynoszącą 91% . Użytkownikom, którym spodobał się ten przepis, spodobały się również Pyszna kremowa zupa z soczewicy i kasztanów , Soczewica imbirowa z marchewką i świeżymi ziołami i Soczewica i jabłka z dynią żołędziową .
Instrukcje
Dopraw kurczaka obficie solą.
Rozgrzej olej w dużej patelni na średnio wysokim ogniu; dodaj kurczaka i smaż, aż się ładnie zrumieni ze wszystkich stron, około 10 minut.
Wyjmij kurczaka z patelni i odłóż na bok.
Zmniejsz ogień, dodaj cebulę i gotuj, mieszając, aż stanie się przezroczysta, około 5 minut. Dodaj czosnek, marchewkę i paprykę, gotuj i mieszaj przez kolejne 3 minuty.
Wlej bulion z kurczaka do garnka i doprowadź do wrzenia, jednocześnie zdrapując drewnianą łyżką zrumienione resztki jedzenia z dna garnka.
Dodaj soczewicę, rozmaryn, wino i ocet. Włóż kurczaka z powrotem do patelni; gotuj na wolnym ogniu, aż piersi kurczaka nie będą już różowe przy kości, a soki będą przejrzyste, około 20 minut.
Zdjąć z ognia, wymieszać z sosem sok z cytryny i podawać.