Dziczyzna na parze & budyń portowy
Jeśli chcesz dodać więcej bezmleczne przepisy do twojego pudełka z przepisami, gotowana na parze dziczyzna i budyń portowy może być przepisem, który powinieneś wypróbować. Jedna porcja zawiera 1218 kalorii, 71g białka, oraz 63g tłuszczu. Ten przepis służy 4 i kosztuje $4.33 za porcję. 167 osób było zadowolonych, że spróbowało tego przepisu. Ten przepis z BBC Good Food wymaga wina, duszenia dziczyzny-użyłam łopatki, odrobiny oleju i Porto. Od przygotowania do talerza, ten przepis zajmuje około 4 godziny i 40 minut. Biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, ten przepis zarabia spoonacular wynik 90%, co jest doskonałe. Podobne przepisy to Stek z dziczyzny w sosie Porto, Budyń ryżowy z Porto i suszonym sosem śliwkowym, oraz Budyń Z Dziczyzny I Grzybów Kasztanowych.
Instrukcje
Do dużej miski włóż mąkę i 1 łyżeczkę soli i wymieszaj.
Dodać 250 ml zimnej wody, trochę na raz, stopniowo łącząc ciasto. Możesz nie potrzebować całej wody. Pozostaw na 10 minut.
Aby wykonać nadzienie, rozpuść połowę kapiącej na dużej patelni na dużym ogniu. Dziczyznę i wieprzowinę smażyć partiami, aż do całkowitego zarumienienia.
Wyjmij mięso do dużej miski, a następnie dodaj resztę kapiącej na patelnię na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i gotuj delikatnie przez 5 minut, aż zacznie mięknąć.
Odstawić mięso na patelnię i wymieszać, następnie dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Dodaj tymianek, bay, ketchup, Porto, Wino i bulion, doprowadzić do duszenia i sezon. Przełóż mieszaninę do dużej miski. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić. Można dokonać 2 dni wcześniej.
Gdy będziesz gotowy do zrobienia budyniu, posmaruj 1-litrową miseczkę budyniową odrobiną oleju lub smalcu.
Rozwałkuj dwie trzecie ciasta na duże koło i użyj go do wyrównania miski. Pozostawić ciasto na krawędzie wokół.
Dodaj wypełnienie, naciskając go dobrze.
Rozwałkuj pozostałe ciasto do koła, aby uzyskać pokrywkę. Używając trochę zimnej wody, zwilż krawędzie ciasta podszewkowego, połóż pokrywę na górze i dobrze zagniataj krawędzie, naciskając, aby uszczelnić. Odciąć nadmiar ciasta.
Aby pokryć budyń, połóż arkusz folii na wierzchu arkusza nieprzywierającego pergaminu do pieczenia. Złóż plisę w arkuszach (pozwoli to na rozszerzenie pokoju pudding) i umieścić je na umywalce. Związać arkusze na sznurkiem, mocno zabezpieczając i odciąć nadmiar papieru i folii.
Aby ugotować budyń, połóż nóż do ciasta lub metalowy pierścień w podstawie dużej patelni (lub użyj odwróconego talerza lub spodka).
Umieść na nim misę z budyniem i dodaj wodę do patelni,aby dotarła w przybliżeniu do połowy miski. Doprowadzić patelnię do gotowanego na wolnym ogniu, następnie zmniejszyć ogień i dodać pokrywkę. Sprawdź po 10 minutach, czy patelnia nadal gotuje się delikatnie, nie pozwól, aby zagotowała się zbyt energicznie. Gdy masz pewność, że patelnia jest ustawiona na odpowiednią temperaturę, gotuj budyń przez 3-4 godziny. Regularnie uzupełniaj patelnię wrzącą wodą.
Gdy budyń jest ugotowany, wyjąć go z patelni i usunąć folię i papier. Odwróć talerz na budyń, a następnie obróć talerz i budyń. Delikatnie wyjmij miskę.
Pudding podawać natychmiast z ulubionymi zimowymi warzywami.